Lovitura fara precedent pentru cea mai mare economie a lumii. S&P a retragradat ratingul de top al SUA

Ce sunt agentiile de evaluare financiara si de ce conteaza atat de mult ratingurile acordate de acestea tarilor si companiilor?

Iata mai jos cateva intrebari si raspunsuri legate de utilitatea si rolul  agentiilor de rating:

Care sunt agentiile de rating?

In lume exista mai multe astfel de institutii de evaluare, dar cele mai puternice si ale caror calificative conteaza cel mai mult sunt cele trei agentii americane, denumite si “Big Three” (dupa modelul “Big Four", in cazul fimelor de consultanta): Standard&Poor's, Moody's Investor Services si Fitch Ratings. Fitch are birouri si la Londra.

Ce fac agentiile de rating?

De exemplu, inainte de a lua un credit de la banca, aceasta te verifica pentru a vedea daca esti eligibil si daca vei putea rambursa banii si dobanzile aferente. Cam acelasi lucru fac agentiile de rating cu companiile si tarile care vor sa ia imprumuturi.

Daca se ajunge la categoria “Junk”, investitiile sunt considerate “inalt speculative”. In consecinta, interesul investitorilor este foarte scazut, iar guvernelor le este interzis sa cumpere titluri de stat din astfel de tari.

De ce au atat de multa putere?

Investitorii din toata lumea se uita la ratingul acordat de agentiile de valuare financiara, atunci cand pariaza pe pietele financiare.

Pentru guverne, agentiile au o mare putere atunci cand vor sa vanda titluri de stat sau bonduri. Daca o tara are un rating bun, guvernele pot vinde titluri de stat la preturi bune si este important ca statul respectiv sa-si pastreze acelasi rating, pentru ca dobanzile sa nu creasca.

De exemplu, Moody’s a retrogradat Irlanda acum cateva saptamani pe considerentul ca este pe punctul de nu mai putea sa faca rost de bani de pe pitele externe, in conditiile in care investitorii sunt foarte putin interesati sa cumpere bonduri de la guvernul irlandez. Nemaiputand sa faca rost de bani, Irlanda risca sa intre in incapacitate de plata.

Cum sunt platite agentiile de rating?

In conditiile in care agentiile de rating au fost create pentru a le da investitorilor analize legate de posibilitatile financiare ale unor tari sau companii, la inceput acestia plateau o suma pentru a avea acces la respectivele date.

In anii ’70, insa, agentiile au inceput sa ceara pentru analizele efectuate un procent din investitia pe care ii sfatuiau pe afaceristi sa o faca. Pentru a evita o inflatie de agentii de rating in piata, legislatorii americani au stabilit, in 1975, ca singurele agentii la care sa poata apela bancile si brokerii pentru evaluare sa fie cele trei enumerate mai sus.

Cat de “morale” sunt agentiile de rating si ce interese au?

Discutiile despre independenta agentiilor de evaluare sunt vechi, dar s-au accentuat in ultima perioada, pe fondul crizei financiare pe care o traverseaza intreaga lume.

Cele mai recente critici sunt cele ale administratiei Obama, care a avut o replica dura la adresa S&P, dupa retrogradarea ratingului. Trezoreria a acuzat agentia ca a facut calcule eronate, sustinand ca estimarile privind cheltuielile discretionare ale Statelor Unite erau cu 2.000 de miliarde dolari mai ridicate.

Insa, cele mai dure critici le-au primit agentiile in ultimele saptamani din zona Europei, in conditiile in care ratingurile mai multor tari au fost scazute, ceea ce a dus la afundarea acestora in criza.

Grecia, de exemplu, a primit un rating sub cel al Pakistanului, ceea ce a dus la agravarea crizei financiare si la accelerarea discutiilor pentru un nou pachet de salvare din partea UE. Irlanda si Portugalia, se afla, de asemenea, in categoria “junk”, ceea ce face aproape imposibila alimentarea guvernelor celor doua tari cu bani de pe pietele internationale.

Cel mai vehement critic al agentiilor a fost Germania, care le-a acuzat ca au au contribuit la agravarea problemelor financiare din zona euro, prin retrogradarea Greciei, Irlandei si Portugaliei.

Si Comisia Europeana si-a exprimat dezamagirea in cazul retrogradarii Portugaliei de catre Moody's, afirmand ca masura subliniaza "comportamentul indoilenic" al agentiilor de rating.

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a aratat, la randul sau, ca decizia contribuie la speculatiile de pe piata datoriilor de stat din zona euro. "Decizia recenta a unei agentii de rating nu furnizeaza mai multa claritate. Mai degraba, au reusit sa adauge un nou elemnent speculativ situatiei", a afirmat Barroso.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat, in acest concext, ca Uniunea Europeana ar trebui sa-si infiinteze propria agentie de rating.