Oficialii BNR au iesit sa calmeze situatia

"BNR e pregatita sa ia masuri. Nu cred ca ce s-a intamplat astazi cu acest curs poate fi considerat atac speculativ", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Ratele, facturile la telefon, chiriile - toate cresc.

Platim astfel nota pentru greselile italienilor, grecilor, spaniolilor sau portughezilor. Daca Europa intra din nou in recesiune si noi vom va avea de suferit. Ne-am revenit gratie exporturilor, iar daca n-am mai avea cui vinde ar fi crunt.

"S-ar putea ajunge la o plecare a capitalurilor. Nu vom avea investitii straine, ceea ce ar putea duce la o reinflamare a crizei, la restructurari, salarii mai mici, la scaderea puterii de cumparare si deci si de consum", a explicat Liviu Chiru, redactor la Ziarul Financiar.

Romania si-a luat inca de anul trecut medicamentele amare, greu de inghitit, care ne-au readus pe linia de plutire. Acum este randul celorlalte tari.

In Bucuresti, Ministerul de Finante a constitut un fond de rezerva din care sa plateasca salariile si pensiile daca nu se va mai putea imprumuta de pe pietele internationale. Ne ajunge insa cateva luni.

"Este constituit un fond de rezerva pentru a face fata platilor pentru o perioada de 4 luni. Pentru a plati salariile, pensiile", a spus ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Liderii lumii sunt in alerta maxima

Acum, viitorul europenilor, deci si al nostru, depinde de masurile pe care le vor anunta in urmatoarele zile Angela Merkel, Nicolas Sarkozy sau Silvio Berlusconi. Pietele financiare se agata de fiecare cuvant al lor. 

Italia este in vizorul analistilor: are datorii de peste 1800 de miliarde de euro, prea mari ca sa mai poata sa fie platite, spun unii dintre analisti. Cancelarul Germaniei face presiuni.

Cu o luna in urma, Silvio Berlusconi ne lauda guvernul pentru pachetul anticriza, intr-o vizita la Palatul Victoria. Acum premierul italian trebuie sa taie si el in carne vie.

In tot acest tablou, raman si problemele Greciei. Exista specialisti care speculeaza ca va fi lasata sa intre in faliment. Adica un fel de amputare pentru a salva restul tarilor si moneda euro. Desi grecii au nevoie ca de aer de un nou imprumut, Christine Lagarde, noua sefa a FMI, le-a transmis ca masurile luate de guvernul elen nu sunt suficiente. Asa ca nici vorba despre o noua transa, pentru moment.

Cum a evoluat cursul valutar pe parcursul zilei

Moneda nationala s-a depreciat accentuat la inceputul sesiunii interbancare de marti, iar cursul a urcat la 4,29 lei/euro, evolutie similara cu cea a valutelor din regiune, pe fondul temerilor ca Italia ar putea fi atrasa in criza datoriilor suverane din zona euro.

Un curs superior pentru euro a fost publicat de BNR la 31 decembrie, de 4,2848 lei/euro. Comparativ cu nivelul de luni, paritatea este cu 5,66 bani mai mare, de la 4,2272 lei/euro.

Referinta afisata pentru francul elvetian - 3,6921 lei/franc, a depasit cu 11,79 bani nivelul de luni, de 3,5742 lei/franc, cand a fost atins de asemenea un nivel record.

In acelasi timp, cursul BNR pentru dolar a urcat cu 8,73 bani, de la 2,9921 lei/dolar la 3,0794 lei/dolar, atingand astfel maximul din 23 februarie. La acea data, referinta s-a plasat la 3,08 lei/dolar.

Deprecierea accentuata a leului fata de dolar si franc vine in urma corectiilor puternice inregistrate de euro fata de aceste doua monede pe pietele internationale, intrucat BNR calculeaza indirect referintele in functie de aceste cotatii.

"Ingrijorarile principale sunt legate de Italia. Pe piata locala lichiditatea este foarte redusa, insa unii jucatori care si-au inchis pozitiile pe leu, pentru a-si limita pierderile, au dus rapid cursul spre 4,29 lei/euro. Valutele din regiune au deschis de asemenea cu deprecieri puternice, iar trendul se va mentine negativ daca dolaul va continua sa se aprecieze fata de euro", a spus dealerului unei banci.

La ora 10.39, zlotul se deprecia cu 0,9%, iar forintul pierdea 0,3%. In acelasi timp, euro a atins marti un nou minim record fata de francul elvetian, iar fata de moneda americana pierdea 0,9%, din cauza temerilor privind extinderea crizei datoriilor suverane in economiile europene mari.

Sentimentul negativ a cuprins toate pietele, jucatorii incercand sa se adaposteasca de eventuale pierderi. Desi investitorii considera ca UE va gasi probabil o solutie pentru criza datoriilor de stat, lipsa unui consens in contextul presiunilor internationale tot mai severe afecteaza puternic increderea din piete.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni pentru francul elvetian un curs de referinta de 3,5742 lei/franc, cu 9,5 bani mai mare fata de cel de vineri, ajungand astfel la un maxim istoric.

Pentru moneda euro paritatea a crescut cu 2,35 bani, de la 4,2037 lei/euro la 4,2272 lei/euro.

In acelasi timp, cursul BNR pentru dolar a avansat cu 4,11 bani, de la 2,9510 lei/dolar la 2,9921 lei/dolar.

Analistii spun ca asistam la turbulete majore pe plan mondial, iar pietele financiare se resimt. "Cele mai afectate sunt pietele emergente, au avut deprecieri ale monedelor interne. Este multa incertitudine pe piata si nu stie nimeni cum va evolua cursul", spune Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.

Nu este cazul sa vorbim despre scenarii negre, dar nici nu este "cer senin". "Au auzit ca vor fi probleme cu francul. Noi avem o singura moneda de referinta, euro", afirma Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. In ceea ce priveste o eventuala interventie a BNR in piata pentru a "domoli" aprecierea monedei europene, el spune ca o banca nationala "nu-si comenteaza interventiile, nu putem spune ca a intervenit sau nu cu bani in piata".

Bursele europene, in cadere libera

Bursele europene au deschis marti in scadere, cu deprecieri importante ale actiunilor din sectorul bancar, in special in Grecia si Italia, din cauza temerilor ca actuala criza a datoriilor de stat ar putea cuprinde si alte tari de la periferia zonei euro, scrie Reuters.

Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a coborat cu 1,6% in primele minute de tranzactionare, dupa ce a inchis luni in retragere cu 1,5%.

Indicele STOXX Europe 600 al actiunilor bancare a coborat cu 3% in debutul zilei.

Indicele bancar de la Atena s-a depreciat totodata cu 6,4%, iar actiunile grupurilor italiene UniCredit si Intesa Sanpaolo au coborat cu 7%, respectiv 5,6%.

Titlurile BNP Paribas, Deutsche Bank, Lloyds, UBS si Credit Agricole au pierdut peste 4% fiecare pana la ora 7:20 GMT.

Ministrii Finantelor din zona euro au promis luni seara, dupa o reuniune la Bruxelles, ca vor ajuta Grecia si alte tari cu probleme prin credite mai ieftine, maturitati mai indelungate si un fond de bailout mai flexibil, insa nu au anuntat cand vor fi implementate aceste masuri.