Citeste si:

Romania adopta euro la 1 ianuarie 2015, iar leul va circula in paralel pana in decembrie

Cursul va ajunge la 4 lei in iunie

Se intoarce roata: leul devine slab in fata euro

Comparativ cu nivelul de ieri, de 4,0860 lei/euro, cursul de marti a urcat cu 2,13 bani. O paritate mai mare a fost anuntata de BNR la 13 aprilie, si anume de 4,1140 lei/euro.

Leul a continuat sa se deprecieze si in fata dolarului, banca centrala anuntand o referinta cu 2,48 bani mai mare, de 2,7775 lei/dolar.

Imediat dupa deschiderea sesiunii interbancare, cateva ordine de cumparare de euro au dus cursul pana la 4,1020 - 4,1035 lei/euro.

Ulterior insa, cererea de euro a urcat cotatiile pana la 4,1110 - 4,1120 lei/euro, dar pe volume reduse.

Desi in trecut leul s-a dovedit a fi destul de rigid, flexibilitatea din ultimele sedinte ar putea fi rezultatul unui semnal al bancii centrale de vineri, cand aparent s-a impotrivit aprecierii leului, considera analistii ING Bank, citati de Mediafax.

"Ideea potrivit careia BNR ar putea sa tempereze aprecierea leului este sprijinita de datele rezervelor valutare ce indica cumparari semnificative de euro pe parcursul lunii aprilie, aproximativ 0,6 miliarde euro. Nu credem ca o depreciere semnificativa ar putea urma de la nivelurile curente deoarece BNR probabil nu va tolera o astfel de miscare avind in vedere perspectiva negativa privind inflatia", se arata intr-un raport de piata al ING Bank.

In jurul orei 13:00, cotatiile variau intre 4,1070 - 4,1080 lei/euro.

Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis astazi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a opta sedinta consecutiv, dar si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit. 

Economistii au anticipat decizia luata de BNR inca din luna martie. Ce i-a surprins insa pe experti a fost miscarea de reducere a ratei rezervelor pentru pasivele in valuta, cu scadenta mai mica de doi ani, de la 25% la 20%.