"Exista anumiti indicatori care arata o incetinire a cresteii economice in trimestrul doi. Trebuie sa vedem, cand vom avea datele finale, cat de mult a incetinit cresterea. Ne asteptam, totusi, la o evolutie pozitiva a PIB", a adaugat oficialul FMI. 

Potrivit Mediafax, Franks a precizat ca FMI isi mentine deocamdata prognoza de crestere de 1,5% pentru intregul an, bazandu-se si pe avansul peste asteptari din primul trimestru. 

"Credem ca cifrele din primul trimestru au fost mai mari decat ne-am asteptat, astfel ca exista spatiu pentru o evolutie putin mai slaba in trimestrele urmatoare. Nu avem in vedere o modificare a prognozei in acest moment", a aratat Franks

Economia a crescut in primul trimestru cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut si cu 1,7% in serie bruta fata de primele trei luni din 2010, avans sustinut in principal de industrie, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor. 

Consiliul Director al FMI a aprobat luni seara prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, prin care a pus la dispozitia Romaniei o transa de 481 milioane de euro. 

Criza din Grecia afecteaza si Romania

Legat de criza economica elena, Franks a explicat ca ingrijorarile legate de situatia din Grecia au avut ca efect in ultimele zile cresterea primei de risc pentru Romania, insa va trebui sa mai treaca o perioada pentru a determina daca situatia este una de durata si va avea impact negativ.

Potrivit dealerilor din piata bancara, CDS-ul aferent Romaniei (costul de asigurare la restructurare/default) a crescut incepand cu 7 iunie de la 225 de puncte si a atins un maxim de 283 de puncte joi, 23 iunie. In prezent, CDS-ul este la 277 de puncte.

"Au existat cu siguranta anumite efecte negative temporare in ceea ce priveste prima de risc a Romaniei pe pietele internationale, determinate in mod cert de situatia din Grecia. Aceste efecte s-au manifestat doar in ultimele zile, astfel ca va trebui sa mai asteptam", a spus Franks.

Crestere in continuare a CDS-ului ar putea afecta Romania pentru ca ar face imprumuturile mai costisitoare, iar investitiile si consumul ar deveni la randul lor mai scumpe.

In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Acordul cu Fondul Monetar International este insotit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.