Decizia Nokia era previzibila. Finlandezii au venit in Romania dupa ce au inchis o fabrica in Germania si au lasat 2.300 de nemti pe drumuri. Trei ani mai tarziu avem si noi aceeasi soarta. Nokia nu mai face fata in Europa, asa ca se muta in Asia, unde concurenta din partea Apple si Samsung nu este la fel de puternica.

Nu sunt primii si nu vor fi nici ultimii. Din 2008 incoace, Coca Cola si-a inchis fabricile din Bucuresti, Oradea si Iasi si le-a mutat in Moldova. Nestle a mutat productia de inghetata de la Bucuresti in Bulgaria, acelasi lucru l-au facut si cei de la Kraft, in timp ce Colgate Palmolive a plecat in Polonia. Iar fabricile de textile au pierdut comenzi importante in defavoarea concurentilor din Turcia, Bangladesh sau Vietnam.

Ramanem totusi cu Dacia-Renault, Ford si zecile de producatori de subansambluri veniti odata cu ei. Intrebarea este cat timp vor ramane, in conditiile in care americanii au nevoie de 8 ore sa-si duca masinile de la fabrica pana la granita, din cauza drumurilor proaste.

De la marile multinationale pana la micii intreprinzatori, problemele sunt aceleasi peste tot. Romanii care si-au pus pe picioare un business in strainatate nici nu se gandesc sa se intoarca aici. Problemele cu care se confrunta investitorii nu sunt de ieri de azi. Au trecut ani peste ele, si degebea.

Guvernul anunta totusi ca 21 de companii vor sa investeasca 1 miliard de euro la noi in tara si vor sa creeze 8.000 de noi locuri de munca. Vorbim, printre altii, de investitori din Germania, Japonia sau Statele Unite. Companii care, fie sunt deja in Romania si se extind, fie isi deschid prima linie de productie.

Cu toate acestea, daca in prima jumatate a lui 2008, adica inainte de criza, investitiile straine au fost de 5 miliarde de euro, anul acesta au scazut de 5 ori, la doar un miliard .in aceeasi perioada.