Viitorul europenilor, deci si al nostru, depinde de masurile pe care le vor anunta in urmatoarele zile Angela Merkel, Nicolas Sarkozy sau Silvio Berlusconi.

Italia este in vizorul analistilor: are datorii de peste 1.800 de miliarde de euro, prea mari ca sa mai poata sa fie platite, spun unii dintre analisti.

Cu o luna in urma, Silvio Berlusconi ne lauda guvernul pentru pachetul anticriza, intr-o vizita la Palatul Victoria. Acum premierul italian trebuie sa taie si el in carne vie.

De ce a ajuns, insa, si Italia printre statele extrem de indatorate? Iata sase cauze, identificate de directorul din cadrul SocGen, Vladimir Pillonca, pentru Business Insider:

1. Economia Italiei nu mai creste – cresterea economica a Italiei s-a oprit in urma cu sase luni.

2. Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este mai mic decat era in anul 2000.

3. Italia are a doua cea mai mare datorie publica din Europa, raportata la PIB, dupa Grecia. Autoritatile de la Roma nu au luat masuri pentru a reduce cheltuielile publice, iar planul de austeritate anuntat isi va produce efectele abia in 2013. 2013 este, insa, an electoral, ceea ce pune in pericol aplicarea masurilor anuntate.

4. Sistemul politic este fragil, ceea ce face dificila aplicarea planului de austeritate.

5. Pe langa taierile de cheltuieli, Italia are nevoie si de o strategie pentru “insanatosirea” economiei. Din nefericire, nimeni nu stie cum sa faca acest lucru.

6. Retrogradarile venite din partea agentiilor de rating Moody’s si S&P au inrautatit situatia si au atras atentia asupra problemelor financiare cu care se confrunta Italia.

Citeste si:

Platim nota pentru greselile italienilor, grecilor si portughezilor. Cresc ratele pe toate planurile. VIDEO

BVB si bursele internationale, la pamant. Cum au fost afectate de seismul financiar din Italia

The Economist: Berlusconi, omul care a distrus o natiune. Nereformata, Italia va deveni noua oaie neagra a Europei