De vina pentru aceasta situatie paradoxala ar fi criza economica, tradusa intr-un numar mai mic de turisti, in ultimul an si, in mod surprinzator, chiar Jocurile Olimpice. Preturile mari la cazare, duble sau chiar triple fata de o perioada obisnuita, ii tin pe straini departe de Londra.

"Si nu este doar cazul Londrei. Cresterea sumelor cerute pentru cazare poate fi remarcata si in orasele din apropiere. In  Cambridge, peste doua treimi din hotelieri cer mai mult pentru camere in aceasta perioada decat in august, cand festivitatile s-au incheiat", a spus Emma Birchley, corespondent Sky News.

Decizia hotelierilor a afectat si activitatea agentiilor de voiaj care se asteapta ca vara aceasta sa aiba cel mai scazut profit din ultimii 20 de ani.

"Multe dintre agentiile de peste ocean, care in mod normal includeau Marea Britanie in ofertele lor, au renuntat sa o faca pentru ca nu poti vinde un tur al tarii fara cazare sau la niste preturi exorbitante", a declarat John Martin, reprezentant tour operator.

Scaderea gradului de ocupare cu pana la 40% nu ii surprinde insa in totalitate pe cei din bransa, care atrag atentia ca situatia Marii Britanii nu este singulara.

"jocurile olimpice, in general, nu reprezinta un magnet pentru vizitatori. Veti remarca ca astfel de scaderi au fost inregistrate in toate statele care au organizat astfel de festivitati", a spus Mary Rance, reprezentant asociatie de turism.

Organizarea jocurilor olimpice de la Atena din 2004, de pilda, a adus Greciei un deficit bugetar de miliarde de dolari. Multi specialisti considera ca acest moment a contribuit semnificativ la destabilizarea situatiei economice a statului elen.