Decorat in culorile monegasce si sud-africane, principatul de Monaco le-a promis locuitorilor sai o mare sarbatoare populara, cu ocazia nuntii printului Albert al II-lea cu logodnica sa, Charlene. La ceremoniile care au inceput astazi si vor continua si maine, sunt asteptate numeroase personalitati si capete incoronate.

Ieri dupa-amiaza, cuplul princiaar a facut o repetitie generala a nuntii, intr-o catedrala aflata in aer liber, in Curtea de onoare a Palatului princiar, suficient de spatioasa pentru a gazdui 800 de oaspeti de seama, dar si apropiati ai cuplului. Cuplul princiar a fost prezent aseara la un concert sustinut de trupa Eagles.

Casatoria civila dintre printul Albert si Charlene a avut loc astazi, incepand cu ora locala 17.00 (15.00 GMT), in sala tronului din palatul princiar. Intrebata daca il ia de sot pe controversatul principe, fosta inotatoare, devenita printesa, a spus un "Da" hotarat, pentru a contrazice speculatiile potrivit carora aceasta intentiona sa anuleze totul si sa fuga in Africa de Sud. Nu a reusit totusi sa-i reduca la tacere pe malitiosi, care mai lanseaza o bomba: politia i-ar fi confiscat pasaportul, tocmai pentru a se asigura ca nu il paraseste pe Albert, la altar. 

Dupa o scurta aparitie la balconul palatului, cei s-au alaturat celor 6.000 de "supusi" monegasci, reuniti in piata centrala din fata palatului princiar, care vor avea ocazia sa deguste diverse preparate sud-africane si sa asiste la un concert nocturn sustinut de Jean-Michel Jarre in portul din Monaco.

Maine va avea loc ceremonia religioasa, celebrata nu in catedrala unde s-au cununat si parintii printului Albertp, printul Rainier si Grace Kelly, ci in aer liber, in Curtea de Onoare a Palatului Princiar. Mireasa va sosi la bratul tatalui sau, evenimentul fiind urmarit de camerele video apartinand unui numar de peste 50 de televiziuni.

Slujba religioasa va fi transmisa pe ecrane uriase amplasate in tot orasul, iar la eveniment va participa soprana americana Renee Fleming si 4.300 de invitati.

Oaspeti de seama

Printre personalitatile care si-au confirmat prezenta se numara Karl Lagerfeld, Inès de la Fressange, presedintele Federatiei Internationale de Automobilism, Jean Todt, presedintele CIO, Jacques Rogge, regele Suediei, presedintele libanez Michel Suleiman si presedinta Irlandei Mary McAleese, dar si principesa Margareta si principele Radu ai Romaniei.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy va fi si el prezent, potrivit unor surse, insa nu a fost luata deocamdata nicio decizie in legatura cu prezenta la eveniment a sotiei sale, care este insarcinata. Printul William al Marii Britanii si sotia lui, Catherine, nu vor fi prezenti, intrucat cei doi se vor afla intr-o vizita oficiala in Canada.

Mirii vor traversa apoi orasul, intr-un automobil hibrid Lexus decapotabil, pana la o capela unde mireasa isi va depune buchetul. Seara, dineul oficial va avea loc pe terasele din fata cazinoului din Monaco si va include preparate concepute de renumitul maestru bucatar Alain Ducasse, care va lucra alaturi de un alt maestru, Frank Cerutti.

Legume special plantate pentru acest dineu in gradina principelui vor fi culese joi seara, pentru a fi apoi pregatite pentru cei circa 500 de invitati privilegiati. Potrivit unor surse, meniul - tinut secret - va fi unul mediteranean, incluzand si o supa de peste.

Nunta princiara va fi urmarita de jurnalisti din lumea intreaga (1.200 de cereri de acreditare fiind inregistrate). Totul pare sa fie prevazut dinainte, incepand cu timbrul ales, care va purta efigia mirilor, si pana la alegerea parteneriatelor si a marcilor de lux invitate.

Rochia printesei, o creatie Armani?

In ceea ce priveste rochia de mireasa, presa a vehiculat numele casei italiene Armani, insa palatul monegasc a preferat sa pastreze secretul asupra acestui subiect.

Principatul Monaco nu a mai cunoscut o astfel de stare de efervescenta de la casatoria parintilor printului Albert al II-lea. Casatoria printului, care pana acum nu parea ca doreste sa se insoare, este asteptata cu nerabdare de locuitorii din Monaco, foarte atasati de ideea de continuitate a monarhiei din micutul principat.

Relansarea economiei micului stat

Principatul Monaco spera, astfel, ca odata cu mult-trambitatul eveniment ce va avea loc astazi si maine, sa sporeasca si veniturilor statului.

"Traiti voi insiva ca niste invitati privilegiati", acestea sunt cuvintele inscriptionate pe pliantele Directiei pentru Turism din principat, prezentand ofertele turistice pentru cele doua zile de bucurie: sampanie, tarife speciale (50 de euro) pentru un zbor cu elicopterul sau testarea gratuita a unei masini de curse, relateaza AFP.

La eveniment sunt asteptati peste 200.000 de vizitatori, in special francezi si italieni din regiune. Pentru aceastia, parcarile vor fi gratuite, iar trenurile vor fi suplimentate. In program, in afara de ceremoniile propriu zise - casatoria civila si cea religioasa, a fost inclus un concert sustinut de Jean-Michel Jarre, un foc de artificii si muzee care pot fi vizitate gratuit.

Bugetul evenimentului nu a fost insa facut public. Consiliul National (parlamentul) a aprobat o suma de patru milioane de euro, insa nu se stie ce suma a alocat Palatul monegasc. Totodata, nu au fost facute publice parteneriatele cu marcile de lux.

"Obiectivul meu este sa atrag vizitatorii cel mai devreme posibil", explica directorul Directiei pentru Turism, Michel Bouquier.

Afectata de criza, activitatea turistica si turismul de afaceri au scazut cu 9% in 2009 si cu alte 6 procente in 2010.
La inceputul lui iunie, Société des bains de mer (SBM), care detine monopolul pe jocuri, a anuntat pentru 2010 - 2011 o pierdere neta de 17,3 milioane de euro, in urma scaderii incasarilor cazinourilor. Motivele invocate au fost criza care a afectat "clientela de proximitate" - italienii -, dar si o modificare a obiceiurilor marilor jucatori, care ar fi devenit mai cumpatati.

Directorul general al SBM, Bernard Lambert, asteapta multe de la aceasta nunta princiara, avand in vedere imbunatatirea situatiei, vizibila deja in numarul crescut de escale ale persoanelor care fac croaziere: "adrenalina este pe punctul de a creste".

Hotelurile sunt deja aproape pline (2.700 de camere, 90% apartinand unor hoteluri de patru stele), potrivit jurnalistilor de la AFP.

Comerciantii au zambete pe buze. De exemplu, in doar o luna, magazinul Souvenirs Shop, situat in piata Palatului, a vandut 1.000 de cani oficiale dedicate evenimentului, dar si evantaie la pretul de 15 euro si brelocuri la pretul de 25 de euro bucata.

"Casatoria nu este «o afacere». Dar, bineinteles, cu cat vor fi mai multe produse cumparate, cu atat va fi mai bine", a afirmat seful guvernului, Michel Roger.

Palatul nu obtine niciun venit, dar detine drepturile asupra imaginii, a explicat compania insarcinata cu alegerea suvenirurilor comercializate.

Imaginea conteaza intotdeauna. Pentru ca aceasta casatorie, difuzata de zeci de televiziuni, care a atras jurnalisti din 25 de tari - 30% fiind fotografi -, este o oportunitate foarte buna de a promova principatul Monaco.

Afectat de o scadere a investitiilor dupa criza economica, la concurenta cu alte teritorii in cautare de mari averi, micul principat vrea sa vorbeasca de industriile sale si de oferta lui culturala, sa atraga mari investori, sa se promoveze in permanenta, iar nunta principelui este un prilej foarte bun, spun specialistii, care evoca un precedent: casatoria principelui Rainier, tatal lui Albert, cu actrita Grace Kelly, in 1956.

Principatul Monaco, in cifre

In Monaco traiesc aproape 36.000 de rezidenti, dintre care 8.000 sunt cetateni monegasci, noteaza AFP. Este considerata monegasca orice persoana nascuta la Monaco dintr-un tata monegasc sau care a fost naturalizata.
Principatul, care se intinde pe circa 200 de hectare, este format din cinci cartiere: Moneghetti, Fontvieille, Monaco-ville sur le Rocher, La Condamine si Monte-Carlo.

Dinastia Grimaldi a sosit la Le Rocher in 1297. In 1861, Charles al III-lea de Monaco cedeaza Frantei drepturile sale asupra comunelor vecine Menton si Roquebrune in schimbul dobandirii independentei principatului, plasat sub unica sa autoritate. Albert al II-lea i-a succedat la tron, in 2005, tatalui sau, Rainier al III-lea.

Monaco nu este membru al Uniunii Europene, dar a fost admis ca stat membru al ONU in 1993 si a fost integrat in Consiliul Europei in 2004.

Totodata, micul stat are unul dintre cele mai mari PIB-uri din Europa, si anume de aproape 54.000 de euro. Cu toate astea, aici lucreaza doar 50.000 de angajati. Cifra de afaceri a principatului se ridica in 2010 la 14 miliarde de euro. Pentru sectorul financiar, cifra de afaceri reprezenta 1,92 miliarde de euro.

Rezidentii monegasci nu platesc impozit direct, cu exceptia francezilor si americanilor. In 2009, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a retras Monaco de pe "lista gri a paradisurilor fiscale non-cooperante".
Anual, aproximativ sapte milioane de vizitatori sosesc in exclusivista destinatie.

Uniti de pasiunea pentru sport

Albert al II-lea, printul suveran al principatului Monaco in varsta de 53 de ani, a cunoscut-o in anul 2000 pe campioana sud-africana la natatie Charlene Wittstock, cu ocazia unui concurs organizat la Monaco. Printul, denumit in presa franceza "eternul celibatar" - desi este tatal a doi copii din relatii pasagere, si-a anuntat logodna in iulie anul trecut.

Charlene Wittstock, nascuta in urma cu 33 de ani in Rhodesia (astazi in Zimbabwe), era protestanta, dar s-a convertit la catolicism inainte de casatoria religioasa, care va avea loc maine, pe 2 iulie.

Albert al II-lea, el insusi pasionat de sport, a participat la cinci editii ale Jocurilor Olimpice, incepand cu cea organizata la Calgary in 1998 si terminand cu cea organizata la Salt Lake City in 2002, in calitate de membru al echipei nationale de bob. Albert al II-lea este membru al Comitetului International Olimpic, din 1985, si presedintele Comitetului olimpic monegasc.

Printul Albert are doi copii, din relatii pasagere, insa, potrivit regulilor de succesiune ale principatului catolic de pe Riviera Franceza, doar copiii nascuti in cadrul casatoriei pot mosteni tronul.