Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) sa reduca deficitul bugetar la 3%, pana in 2012, prin continuarea restrangerii cheltuielilor bugetare, inclusiv a salariilor si a sporurilor.

Potrivit scrisorii de intentie, Guvernul va modifica pana la sfarsitul lunii iulie legislatia privind ajutoarele de incalzire. Numarul celor care vor primi subventie de la stat se va reduce drastic,in conditiile in care pretul gigacaloriei nu va mai fi subventionat ca pana acum. Doar "cele mai vulnerabile persoane" vor beneficia de sprijin.

Familiile care primesc in prezent ajutoare de incalzire risca sa piarda pana la 486 de lei lunar. Vorbim despre cei care se incalzesc cu gaze naturale. Pentru romanii care primesc energie termica in sistem centralizat factura pe timp de iarna ar putea creste cu 10 pana la 100%.

Principalele prevederi ale scrisorii de intentie:

- Legislatia privind ajutoarele pentru incalzire va fi modificata, pana la finele lunii iulie, astfel incat doar "cele mai vulnerabile persoane" sa beneficieze de aceste sume si sa se realizeze economii "semnificative" la buget.

- Companiile din domeniul electricitatii si gazelor controlate de stat vor semna contracte bilaterale in mod transparent si nediscrimatoriu, prin operatorul pietei de energie OPCOM, si vor incerca sa ajusteze preturile incluse in contractele aflate in vigoare in linie cu ratele pietei "cat de curand este permis din punct de vedere legal".

- Deficitul bugetar al Romaniei va scadea la 3% din PIB in 2012 prin continuarea restrangerii cheltuielilor bugetare, inclusiv a salariilor si bonusurilor. Astfel, Guvenul s-a angajat ca va limita strict modificarile neanuntate din timp in sistemul de impozitare si ca va asigura finantarea adecvata a Consiliului Fiscal pentru angajarea de personal calificat.

- Lista medicamentelor compensate si gratuite, aprobata in 2008, va fi revizuita pentru reducerea numarului acestora si includerea mai multor medicamente generice.

- Numarul de paturi din spitale va fi redus de la 135.200 de unitati in prezent pana la 133.000 la jumatate anului si 129.500 de unitati in decembrie 2011, prin revizuirea bugetelor spitalelor si implementarea unei strategii de rationalizare a acestora.

- BNR va elabora si supune consultarii, pana la finele lunii iunie 2011, unele propuneri de masuri prudentiale care vor mentine un nivel prudent al solvabilitatii, provizioanelor si rezervelor bancilor, si vor permite introducerea standardelor internationale de contabilitate, IFRS, la inceputul anului viitor.

- Autoritatile se vor consulta cu reprezentantii FMI daca rezervele internationale ale Romaniei scad cu mai mult de doua miliarde de lei intr-o perioada de 30 de zile.

- Statul va primi pana la finele acestui an ofertele pentru vanzarea participatiei pe care o mai detine la Oltchim, de 54,79% din capital, iar tranzactia se va realiza pana la jumatatea lui 2012.

- Controlul financiar al companiilor de stat se va muta, pana la finele lunii septembrie 2011, de la ministerele in subordinea carora se afla la Ministerul Finantelor Publice. Totodata, regiile autonome si companiile subordonate autoritatilor locale vor transmite, in fiecare trimestru, indicatori financiari si privind operatiunile catre MFP.

- Statul a amanat termenul privind vanzarea unei participatii de 15% la Romgaz de la finele acestui an pana in primavare lui 2012.

- Guvernul va cauta o noua strategie in domeniul energetic, care va include privatizarea participatiilor majoritare detinute la unele companii daca Electra si Hidroenergetica nu vor fi infiintate pana la finele acestui an.

- ANAF va continua executarea Companiei Nationale a Huilei (CNH) pentru datoriile la bugetul de stat, ceea ce va duce in final la vanzarea activelor viabile si lichidarea bunurilor ramase.

- Guvernul va separa activele viabile ale Termoelectrica si va inchide restul operatiunilor.

- Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va elimina sau renegocia in acest an contractele neperformante.

- Statul vrea sa atraga pana la finele acestui an un investitor strategic pentru CFR Marfa, prin vanzarea unei participatii minoritare, urmand ca privatizarea companiei sa se realizeze cand "conditiile pietei permit".

- CFR Infrastructra va inchide 1.000 de kilometri de cale ferata pana la finele lunii august si va elabora planuri pentru o licitatie privind atribuirea unui contract competitiv de mentenanta sau va inchide 6.000 de kilometri de cale ferata (30% din sistemul total).

- Guvernul va aproba o lege prin care majorarea tarifelor practicate de METROREX si RATB vor putea fi majorate mai mult decat rata inflatiei si se va infiinta o noua autoritate metropolitana de tranzit care va supraveghea cele doua regii.

- Statul va cauta pana la finele acestui an un investitor strategic pentru Tarom si va lua in considerare privatizarea companiei cand "conditiile pietei permit".