La Ocna Mures, in Alba, cand intri pe terenul unui fermier te simti dintr-o data ca in Provence. Dupa ce a studiat piata, Ioan Iacob a investit cateva sute de euro in samanta, pentru o cultura de lavanda.

"In primul an mi-am scos investitia si de atunci sunt pe profit. Castig cam in jur de 8.000 de euro", spune Ioan Iacob.

De pe un singur hectar, scoate 4 tone de lavanda, dar cererea e de 6-7 ori mai mare. Floarea cu un parfum unic este foarte cautata pentru ceaiuri si uleiuri esentiale, utile in medicina naturista si industria cosmetica.

Dupa ce este adunata cu grija, lavanda este uscata intr-un solar, la 35 de grade si umezeala controlata, ca sa nu prinda mucegai.

Tot intr-o cultura... exclusivista a investit si un agricultor din Rimetea: o plantatie de mac alb. Din 3.000 de metri patrati, scoate cateva sute de kg de seminte, foarte cerute in patiserie. Capsulele se vind producatorilor de sedative, pentru ca morfina extrasa din ele este mult mai ceruta decat opiul adus din Orient.

"Este mai usor de lucrat si vara adunam repede. Se poate depozita si 2-3 ani de zile si se scot cam 500-1.000 de kg de samanta de mac", spune Zoltan Veres.

Ajungem in zona Botosaniului, unde intalnim o cultura de armurariu foarte rentabila si ea. Pare ciudata la prima vedere: o intindere de scaieti. Dar din semintele acestei plante se extrage silimarina, o substanta utila in medicina pentru refacerea ficatului.

"Costurile pe hectar sunt undeva la 350 de euro, productia variaza intre 800 si 1.300 kg la hectar, si cu cat calitatea este mai buna, cu atat pretul este mai bun", explica Bogdan Pantiru, sef ferma.

Intinsa pe 50 de hectare, aceasta este cea mai mare cultura compacta din tara. Plantei ii prieste clima uscata, nu are nevoie de irigatii costisitoare, ci numai doua ierbicidari.

Dupa ce recolta sta cateva ore intr-un uscator, este ambalata si trimisa in Austria. Un kilogram de armurariu costa 1 euro, unul de lavanda uscata - 3 euro, iar un kilogram de samanta de mac - 6 euro.