Fermele romanesti care produc legume ecologice pot fi numarate pe degete, iar produsele care ajung pe rafturile magazinelor sunt si cu 30% mai scumpe decat cele obisnuite.

Iar cum cererea e tot mai mare, romanii care vor sa manance sanatos cumpara produse din import, mai ieftine, iar micii intreprinzatori autohtoni risca falimentul.

Ce se intampla cu mica productie bio de la noi? In lipsa unui sprijin, fermierii prefera sa exporte materia prima care se reintoarce in tara la un pret dublu de multe ori.

In plus, pana acum Romania a fost singura tara din UE care nu primea sprijin pentru suprafata cultivata ecologic.

Si iata ca de anul acesta, intreprinzatorii care au o ferma ecologica vor primi pana la 400 de euro pentru fiecare hectar de teren. De exemplu, 360 de euro se dau pentru fermele de legume, inclusiv ciuperci, iar 400 de euro pentru livezi.

Ce trebuie sa faci ca sa primesti banii?

In primul rand trebuie sa ai un act prin care sa dovedesti ca ai o ferma proprie, iar atunci cand depui cererea pentru plata pe suprafata la APIA sa demonstrezi ca nu folosesti pesticide pentru cultivarea terenului.

Sprijinul va acoperi 80.000 de hectare, din cele aproape 250.000 de hectare cultivate ecologic in prezent. Momentan, singurul ajutor de la stat este plafonul anual de trei milioane de euro, alocat pentru 1.800 de ferme care sunt in perioada de conversie.