La Directia pentru Agricultura din Ploiesti, shaorma luata de la coltul strazii a fost atent analizata. Si, desi este evident ca avem in fata o shaorma, produs categoric oriental, doamna care trebuie sa avizeze preparatul ca "traditional" se gandeste cum s-o incadreze.

La capitolul "produse traditionale", exista o lege care spune, inca de acum 8 ani, ca un produs traditional trebuie sa fie obtinut din materii prime traditionale si sa prezinte o compozitie traditionala sau un mod de prelucrare traditional. Producatorii pot folosi si tehnologie moderna.

Dar, cum regulile noastre sunt mult mai permisive decat ale altor tari europene, iata de ce la noi exista cateva mii de produse traditionale, iar la ei- doar cateva sute.

Sa luam un exemplu: Zoltan Boko din Brasov are o fabrica de lapte si a inregistrat drept "traditionale", pe langa smantana si cascaval, si trei sortimente de inghetata.

"Este foarte greu sa definim ce este traditional, pentru ca traditia inseamna un timp parcurs. Daca noi producem de 15 ani un produs, inseamna ca deja are o traditie" explica Zoltan Boko, managerul fabricii de lapte.

Spre deosebire de legislatia europeana, cea romaneasca permite folosirea unor chimicale chiar si in cazul produselor traditionale.

Sa luam alt exemplu: un timisorean care face paine ca la tara, are atestat ca la carte si e mandru de calitatea pitei sale. Coapta la foc de lemne, painea capata un gust grozav, iar productia e mica, pe principiul "putin si bun".

Teoretic, la "traditionale" nu se pune problema cantitatilor industriale. Dar, pe langa aceste produse de calitate, legea le face loc si altora, pe care oamenii le cumpara cu incredere la targuri.