De exemplu, doar anul trecut, CEC Bank a acordat agricultorilor credite in valoare de 772 de milioane de lei, adica 45% din totalul creditelor noi. Ce inseamna acest lucru in procente? Peste 17% din credite au fost accesate de catre fermieri. Chiar si asa, ca sa iei un credit trebuie sa indeplinesti anumite conditii.

In ce conditii te crediteaza banca

Ca sa iei un credit de la CEC Bank, in lei sau in valuta, nu trebuie sa figurezi in Centrala Incidentelor de Plati (CIP) si nici nu trebuie sa ai datorii restante mai vechi de 60 zile la bugetul de stat.

Creditul poate fi acordat pe maximum 10 ani si are o perioada de gratie de pana la 12 luni, timp in care platesti doar dobanda, iar banca iti finanteaza pana la 85% din investitie. Dobanda este variabila, peste indicile bancii de 8,4% se adauga si marja de bonitate ce poate ajunge la 4,5%.

Bani pentru utilaje, infiintarea unei vii sau achizitia de vaci

Atentie! Pentru creditele care necesita investitii in productie, de exemplu, daca iei bani pentru extinderea fabricii de procesare de fructe sau pentru utilaje necesare pentru ambalarea produselor ori pentru infiintarea unei plantatii viticole va trebui sa depui si un studiu de fezabilitate, daca valoarea echipamentelor depaseste un milion de lei.

Si cei de la BRD dau credite agricultorilor pe baza contractelor de vanzare a laptelui incheiat intre producatori si societatile colectoare. Asa ca poti lua bani pentru achizitia de vaci pentru productia de lapte sau pentru utilaje si echipamente pentru dotarea fermei tale.

Daca la CEC Bank ai dobanda variabila, la BRD poti opta pentru una fixa sau variabila, iar finantarea iti acopera 100% din investie. Chiar si asa, banca iti da pana in 70.000 de euro, echivalent in lei daca esti producator individual si 150.000 daca ai o societate agricola sau comerciala.

Nici Banca Transilvania nu a ratat opotunitatea si ofera credite pentru infiintarea si intretinerea unor culturi vegetale si acopera pana la 75% din cheltuielile necesare, dar nu mai mult de 250.000 de lei.

Totul la o dobanda anuala efectiva de 15%. Totusi, ca sa poti lua bani, trebuie sa ai o suprafata exploatata de minimum 150 de hectare.

Asta inseamna ca ferma trebuie sa fie una destul de mare, tinand cont ca 80% din exploatatiile romanesti au o suprafata medie de 3 hectare. Oficialii bancii au declarat ca vor sa acorde anul acesta credite in sector in valoare de 100 de milioane de lei.

Cei de la ProCredit Bank ofera creditul AgroExpres, in lei sau in euro, cu o valoare cuprinsa intre 4000 de lei – 60.000 de lei / 1.000 de euro si 30.000 de euro.

Carpatica da credite pentru investitii in piscicultura sau apicultura insa pe o perioada de maximum un an.

Credite garantate de stat si dobanda subventionata de UE

Ce le deosebeste de celelalte credite este faptul ca acestea sunt garante de Fondul National de Garantare a Creditului Rural (FNGCR), care preia pana la 80% din riscurile de neplata.

Iar judecand dupa avansul agriculturii in comparatie cu cel al fostelor glorii finantate de banci - constructiile si comertul - intelegem de ce sunt atrase bancile de aceste credite.

Astfel, cifrele de la INS arata ca, in trimestrul patru din 2010, fata de acelasi interval din anul precedent, cresterea agriculturii a fost de 7,4%, in timp ce constructiile si comertul au continuat sa scada, dupa prabusirea din 2009, tragand in jos PIB-ul.

Chiar si asa, exista multi nemultumiti care spun ca aceste credite sunt destinate doar fermelor mari. Insa chiar ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, recunoaste faptul ca sunt credite "fermele rentabile cu 20 pana la 500 de hectare".

Si la nivelul Uniunii Europene, viitoarea Politica Agricola Comuna prevede integrarea in economie a micilor exploatatii care produc pentru autoconsum. De altfel, dimensiunea fermelor autohtone este de 3,3 hectare, iar 64% din exploatatiile romanesti, adica un milion de unitati, produc exclusiv pentru autoconsum.

Statul va subventiona dobanzile creditelor contractate de la fermieri pana la finele anului in curs si asta dupa ce Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor de stat destinata agriculturilor care au nevoie de finantare, insa nu au acces la credite din cauza situatiei economice nefaste, a precizat Roger Waite, purtatorul de cuvant pentru Agricultura si Dezvoltare rurala.

Vezi si Statul le da fermierilor 15.000 de euro, credit cu dobanda de 7% VIDEO