In comuna Ighiu, aflata la 12 kilometri de Alba, pamantul este scump. In acesta comunitate de aproape 6 mii de suflete, cele 2.400 de hectare de teren sunt lucrate in totalitate.

Ajutati si de primarie, oamenii au accesat fonduri europene. Unii au pornit la drum cu cateva hectare. Mai mult, s-au inteles intre ei ca, pentru o productie buna, sa-si uneasca terenurile si sa insamanteze acelasi tip de cultura.

La 50 de kilometri de Cluj, in comuna Frata, multi proprietari au preferat sa-si lase locul de munca de la oras si sa se ocupe de agricultura. Aici, din cele 7.000 de hectare de teren pe care le are comunitatea, 90 la suta sunt cultivate.

La marginea comunei, printre gramezi de paie il gasim pe Adrian Zahan, un fermier in varsta de 45 de ani. A lucrat la o fabrica de ciment in Turda, dar banii putini l-au facut sa renunte si sa preia afacerea familiei.

In cealalta parte a localitatii, o femeie si sotul ei se ocupa toata ziua de pamant si de cresterea animalelor. Si castiga aproximativ 4.000 de lei pe luna.

In aceasta comuna, spaniolii si italienii au fost primii care au vrut sa cumpere pamant, insa, deocamdata, oamenii au gasit solutia sa se descurce singuri, dupa ce si-au pus in comun terenurile. Stiu ca aceasta este singura lor avere si, cu multe eforturi, vor sa le arate si celorlalti ca pot trai din ea.