In 1996, in epidemia din Japonia au murit 12 oameni si s-au imbolnavit mai mult de 12.000 de persoane, iar 7 oameni au decedat in Canada in cea din 2000, scriu cei de la AFP.

Dupa ce suspiciunile au planat asupra Spaniei, de unde se presupune ca au plecat castravetii bio infectati cu bacteria ucigasa, privirile tuturor s-au indreptat asupra Germaniei. Si asta pentru ca oficialii de la Bruxelles au precizat ca bacteria nu a fost localizata in nicio ferma din Spania, iar contaminarea s-a produs pe drumul din Spania pana in portul Hamburg.

UE exporta un sfert din productia de legume si fructe in Rusia

Chiar si asa, raul a fost deja facut, iar stigmatul pus pe legumele produse in Spania si suspiciunile asupra celor din Germania au facut ca Rusia sa blocheze importurile de legume de aici. In pararel, Cehia, Franta si Belgia au scos de pe rafturile magazinelor castravetii adusi din Peninsula Iberica. In schimb, Austria refuza castravetii, rosiile si vinetele provenite de aceasta data din Germania. Factura "isteriei" castravetilor ucigasi ajunge la 200 de milioane de euro, pe saptamana, doar in cazul producatorilor spanioli, care nu isi mai pot vinde legumele si fructele, scriu cei de la agentia rusa Ria Novosti.

Spania vrea despagubiri in urma acuzatiilor privind contaminarea cu E.coli

De ce crede Ministerul Agriculturii ca in ROMANIA nu exista castraveti cu "BACTERIA UCIGASA". HARTA TARILOR AFECTATE

Iar pierderile sunt de-a dreptul fabuloase. Purtatorul de cuvant al Comisiei pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, Frederic Vincent, spune ca, anual, Uniunea Europeana exporta in Rusia legume si fructe in valoare de 600 de milioane de euro, adica un sfert din totalul exporturilor realizate. Iar Spania, Franta, Germania si Polonia sunt cei mai mari exportatori, potrivit lui Vincent, citat de AFP. Acest lucru inseamna ca UE exporta produse in valoare de 2.400 de milioane de euro anual, iar pierderea saptamanala ar fi de 50 de milioane de euro.

In plus, nu sunt de neglijat nici exporturile de fructe si legume din Spania catre Germania - 24% din cele 9,4 milioane de tone ajung aici, adica cel mai mare procent din total.

Efectele economice sunt dezastruoase. Pe langa spanioli, fermierii germani pierd cam patru milioane de euro pe zi, iar cifra de vanzari pentru castraveti a scazut cu aproape 90%. Si un sindicat agricol italian are pierderi de 3 milioane de euro zilnic, in timp ce francezii au raportat o scadere a vanzarilor si cu 80%.

Comisia Europeana va cere insa Rusiei explicatii privind embargoul anuntat asupra legumelor crude provenind din statele Uniunii Europene, masura calificata de Bruxelles drept "disproportionata", potrivt AFP. 

Directorul general al Federatiei Producatorilor si Exportatorilor de Fructe si Legume (Fepex) din Spania, José María Pozancos, considera ca nu au fost afectate doar exporturile de legume, in special castraveti, rosii sau laptuci, dar au aparut si primele ingrijorari legate de fructe. Si asta tinand cont ca in iunie incep exporturile de fructe de sezon - cirese, nectarine - care ar putea fi astfel compromise si ele.

Bilantul provizoriu al victimelor

Pana acum, s-au imbolnavit 1.500 de persoane si au murit 18. Au fost raportate cazuri de imbolnaviri cu tulpina E.coli in opt tari europene: Austria, Danemarca, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elvetia si Marea Britanie. Iar joi au aparut si primele doua cazuri de americani care

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca imbolnavirile din Germania sunt provocate de o tulpina complet noua a bacteriei E.coli, conform BBC News. Iar directorul institutului Robert Koch, care monitorizeaza infectia din Germania, a declarat ca aceasta poate dura mai multe luni si ca este posibil sa nu se afle niciodata care a fost sursa originala.

Germania: 470 de cazuri, 16 morti
Suedia: 15 cazuri, un mort
Danemarca: 7 cazuri
Olanda: trei cazuri
Marea Britanie: trei cazuri
Spania: un caz