Energia, metalele si fertilizatorii sunt pariuri castigatoare in urmatorii 10 ani. Spre exemplu, din 2005 si pana acum, valoarea cuprului s-a dublat, cea a petrolului a crescut cu 35%, iar cea a zaharului cu 90%.

Preturile materiilor prime au crescut la inceputul lui august, dupa o scadere de 8 luni consecutive, iar investitorii pariaza tot mai mult pe astfel de actiuni. Spre exemplu, un fond de investitii controlat de miliardarul George Soros detine 23% dintr-o companie de profil.

"Pentru cei care gandesc pe termen lung, investitiile in terenuri agricole si forestiere vor depasi cu siguranta randamantele altor plasamente", spune Grantham.

Indicele Standard & Poor’s, care monitorizeaza cotatia unui set de 24 de materii prime, este aproape la acelasi nivel fata de inceputul acestui an, in timp ce indicele care analizeaza cotatiile tarilor a scazut cu 9,1%. In plus, indexul dolarului a pierdut 6,4%.

Rezerva Federala a decis, saptamana trecuta, sa mentina dobanda-cheie aproape de zero, cel putin pana la jumatatea anului 2013. Asta inseamna costuri mici pentru imprumuturile pe care le iau populatia si companiile, ceea ce ar trebui sa incurajeze consumul si investitiile.

Citeste si

 Gura de oxigen pentru cei cu credite in moneda Elvetiei. Francul a scazut la minimul ultimelor doua saptamani fata de euro si dolar

 Top 10 cele mai populare masini din lume GALERIE FOTO