“O mare problema a Romaniei este vanzarea produselor la negru”, a declarat Dacian Ciolos, intr-o conferinta de presa, sustinuta astazi la Bucuresti.

“Si la nivel international cresc preturile. Acest lucru se vede si in preturile alimentelor din Romania”, a adaugat Ciolos.

Chiar daca Romania are un potential de a hrani 80 de milioane de persoane, acesta trebuie valorificat. "Potentialul trebuie valorificat. Potential au multe tari, important este ce fac cu el", mai spune el.

Potrivit comisarului european, un element important il constituie organizarea producatorilor agricoli.

“Atunci cand sunt organizati, producatorii vor putea negocia un pret mai bun”, spune oficialul. In plus, in alte tari europene, jumatate din productie este comercializata prin intermediul unor grupuri de producatori.

Doar in sectorul legume-fructe, trei sferturi din productie se comercializeaza la negru. Ce inseamna acest lucru? Aproape 1,5 miliarde de euro sunt inghitite anual de firmele fantoma prin intermediul facturilor falsificate, potrivit celor de la ANAF.

Iar acest lucru se traduce in preturi mai mari pentru consumatori. Si asta pentru ca, in ciuda faptului ca producatorii nu isi scumpesc recolta, la consumator produsul ajunge mai scump. Iar acest lucru se aplica in orice sectori alimentar potrivit patronatelor. De exemplu, un kilogram de rosii pleaca de la producator cu un leu si ajunge prin intermediar in magazine la un pret triplu.