La fel cum britanicii sau germanii au fost obligati de Tratatul de aderare la UE sa ne deschida piata fortei de munca de la 1 ianuarie, si romanii au fost obligati de acelasi Tratat sa deschida piata terenurilor agricole pentru cetatenii Uniunii Europene.

Strainii, egali cu romanii
Asta inseamna ca incepand din acest an strainii au exact aceleasi drepturi ca romanii cand e vorba de cumpararea de pamant in tara noastra. Nu orice straini: doar cetatenii statelor din UE, cei din Islanda, Liechtenstein si Norvegia si apatrizii cu domiciliul in aceste tari. Actul oficial care reglementeaza cine si cum are dreptul sa cumpere terenuri este “Legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării–cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice”, unul dintre cele mai importante acte normative din anul care a trecut, date fiind consecintele sale.

Legea a fost adoptata de Parlament in decembrie, pe ultima suta de metri, si criticata de altfel din mai multe directii. Opozitia a acuzat ca, folosindu-se de noua lege, strainii ne vor lua tara. “Străinii se pregătesc să cumpere tot terenul agricol din România în 2014. Riscăm să ne transformăm într-o ţară care produce alimente pentru 80 de milioane de oameni, dar pe care trebuie să le cumpărăm de la străini”, sustinea Elena Udrea. Si producatorii agricoli romani s-au plans de prevederile noii legi, si nu doar de cele referitoare la straini.

Aceeeasi Agentie cu alta palarie
Pe 7 ianuarie legea, care trebuia sa intre in vigoare la inceputul anului, a fost trimisa la Parlament la reexaminare de catre presedintele Basescu. Motivul invocat de seful statului, si in fond adevarata problema a actului normativ, este cine controleaza tranzactiile cu terenuri. Legea infiinteaza in acest scop Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, care este de fapt fosta Agentie a Domeniilor Statului cu un alt nume. Aceasta va verifica tranzactiile, indiferent ca e vorba de romani sau de straini, le va da sau nu avizul si, foarte important, se va ocupa si cu publicarea ofertelor de vanzare pe site-ul sau. Publicarea e importanta deoarece legea prevede ca la orice tranzactie, afara de cele intre rude pana la gradul trei inclusiv, exista un drept de preemptiune.

Daca nu sunteti familiarizati cu termenul, dreptul de preemptiune este dreptul unei persoane sau institutii de a fi preferata oricarui alt cumparator la vanzarea unui bun. Conform noi legii, au drept de preemptiunela vanzarea unui teren agricol coproprietarii, arendasii, proprietarii vecini, alti agricultori de pe raza localitatii si, in fine, Statul Roman, in aceasta ordine. Pentru ca acestia sa fie informati, primaria trebuie sa afiseze timp de 30 de zile oferta de vanzare timp de o zi de la inregistrarea acesteia iar Autoritatea, pe site-ul sau, la 3 zile de la primirea ofertei. Daca in termenul de 30 de zile niciunul din preemptori nu-si manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea e libera. Pe scurt, daca vreti sa stiti ce consateni isi vand terenurile la straini, ar fi bine sa aveti internet si sa dati refresh cat e ziua de lunga la site-ul Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

Cititi intreaga analiza pe www.stirileprotv.ro