Noua regiuni viticole exista in Romania (Podisul Transilvaniei, Dealurile Moldovei, Dealurile Munteniei, Dealurile Olteniei, Dealurile Banatului, Dealurile Crisanei si Maramuresului, Colinele Dobrogei, Terasele Dunarii si nisipurile si alte terenuri favorabile din sudul tarii), care anul acesta vor da o recolta de 6,5 mil. hectolitri in crestere cu 30% comparativ cu 20010.

Soiurile autohtone de struguri sunt cele de vinuri albe (Grasa de Cotnari, Feteasca alba, Feteasca regala, Galbena de Odobesti), vinurile rosii ( Babeasca neagra, Feteasca neagra), vinurile aromate (Tamaioasa romaneasca, Busuioaca de Bohotin).

Din grupa soiurilor straine fac parte vinuri albe ( Riesling Italian, Sauvignon, Pinot gris, Chardonnay, Traminer roz, Aligote), vinuri rosii (Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Merlot, Burgund mare) si vinuri aromate (Muscat Ottonel).