Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor, interdictia vizeaza de asemenea proteinele procesate de origine animala, alimentele destinate animalelor si care contin astfel de proteine, dar si produsele facute din resturi provenind din procesarea carnii de vita. 

Conform Itar-Tass, o epidemie de encefalopatie spongiforma bovina in Romania, cunoscuta si sub denumirea de "boala vacii nebune", ar fi fost consemnata de Biroul International pentru Epizootii. 

Ultima interdictie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusa acum 30 de ani Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdictia abia in septembrie 2013.

ANSVSA: Laboratorul din Marea Britanie a confirmat forma atipica de encefalopatie spongiforma bovina

Laboratorul din Marea Britanie a confirmat, in urma analizelor, forma atipica de encefalopatie spongiforma bovina pentru proba recoltata de la o vaca sacrificata intr-un abator autorizat, la sfarsitul lunii aprilie, a anuntat miercuri ANSVSA, precizand ca acesta este un caz izolat in Romania.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) arata, intr-un comunicat de presa, ca o proba recoltata de la o bovina care a fost sacrificata in 30 aprilie, intr-un abator autorizat, a prezentat rezultat pozitiv la testarea efectuata in 1 mai, pentru supravegherea encefalopatiei spongiforme bovine (ESB).

Proba a fost trimisa pentru confirmarea diagnosticului la Laboratorul National de Referinta pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile (EST) din cadrul Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA), care a diagnosticat encefalopatia spongiforma bovina in data de 15 mai.

Totodata, proba a fost trimisa pentru identificarea tulpinii de encefalopatie spongiforma bovina la Laboratorul Comunitar de Referinta Weybridge din Marea Britanie, care a stabilit, in urma analizelor, ca acest caz reprezinta o forma atipica de ESB, care apare in mod natural si spontan la bovine, a precizat ANSVSA.

Potrivit sursei citate, in Romania nu a fost inregistrat niciun caz de forma clasica sau atipica de encefalopatie spongiforma bovina din anul 1995 pana in prezent. "Acest caz de forma atipica de ESB este un caz izolat", a mai aratat ANSVSA.

Potrivit sursei citate, in acest caz au fost luate toate masurile legale cu privire la "carnea si subprodusele rezultate de la bovina pozitiva, de la bovina sacrificata inainte, precum si de la doua bovine sacrificate dupa aceasta pe linia de taiere, acestea fiind dirijate catre o unitate de neutralizare autorizata sanitar-veterinar in vederea distrugerii".

ANSVSA a notificat Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor si Comisia Europeana despre depistarea acestui caz atipic de ESB, care urmeaza sa fie analizat in cadrul forurilor stiintifice ale acestor organizatii.

Romania a primit recent din partea Organizatiei Internationale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaste statutul de tara cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune". Pe site-ul destinat alertelor europene in domeniul sigurantei alimentare nu figureaza o alerta referitoare la Romania.