Exista insa si un paradox. Odata cu recolta bogata, a scazut si pretul delicateselor. Trufele s-au ieftinit de trei ori, fata de anii trecuti. Chiar si asa merita efortul. Cautatorii recunosc ca au strans de doua ori mai multe ciuperci ca-n toamna trecuta.

"Pot sa spun ca anul asta ne-au ajutat foarte mult, cel putin in zona noastra, a Banatului, mai mult ca niciodata. In Italia sunt mari consumatori de trufe, din pacate la noi oamenii nu isi permit deliciul asta", spune Dani Moraru, trufar.

Un culegator cu jumatate de norma castiga in jur de 500 de euro pe saptamana. In cazul celor care se ocupa exclusiv de trufe, banii sunt mult mai multi. "Cam asta este in cele 2-3 minute cat am stat. Locurile pot sa dea o cantitate mai mare sau mai mica,sunt diverse, in functie de arbori, de expunerea solara, in functie de PH-ul solului cantitatile pot sa difere", spune Dani.

Alin si Alexandru formeaza o echipa de mai bine de 8 ani. Au deja 26 de caini dresati care gasesc imediat trufele. Cei mai buni sunt labradorii, bracii si prepelicarii insa pot fi oricand antrenati si maidanezii isteti. La nici macar o jumatate de ora de la intrarea in padure cainii au reusit sa gaseasca primele diamante negre. O captura care pentru inceput valoreaza 50 de euro.

"Ei simt feromonul care il emana, parfumul respectiv. Normal e o substanta volatila, la cald emana, la rece blocheaza. Ei simt oricum si pe mlastina", spune Alin.

Cei din domeniu si-au creat propria bursa de trufe, si vad astfel cu cat se vand produsele lor in strainatate. Pentru ca recolta a fost mare preturile au scazut dramatic. De la 400 de euro cat era anul trecut un kilogram de trufe negre, pana la 60 in prezent. Cele albe sunt mai scumpe.