Dupa 20 de ani petrecuti in Germania, doi tineri din judetul Alba au investit peste 150.000 de euro intr-o fabricuta in care fac suc de mere.
 
Alexandru Mihaiu director de productie: "Este un an bun, nu a fost seceta ca anul trecut, lumea vine cu mere, suntem destul de aglomerati in aceasta perioada."

In schimbul fructelor, unii dintre clienti primesc licoarea dulce pe care apoi ambalata dupa standarde europene o pot vinde in targuri. Altii vor direct bani.

Dieter Kalternbach, proprietar fabrica: "Undeva la 60 de tone de mere pe care le cumparam, media e undeva intre 0,7 si 1 leu pe kg."

In judetul Bistrita-Nasaud, un domn si-a construit cu fonduri europene una dintre cele mai mari fabrici de suc de mere din Ardeal. Lunar livreaza in Bucuresti si in tara mii de sticle pentru mai multe hipermarketuri.

Aurel Onegas, proprietar fabrica: "Din fire sunt optimist, si cand am pornit fabrica asta nu mi se prea dadeau sanse, dar am facut-o si functionam destul de bine. Eu cred ca este un viitor bun pentru produsele bio."

La 25 de km de Oradea, un singur fermier spera sa scoata aproape 25 de tone de fructe pe fiecare din cele 20 de hectare de livada. Aproximativ jumatate din recolta merge direct la vanzare, iar cealalta jumatate o foloseste pentru propria linie de imbuteliere.

Constantin Demian, proprietarul livezii: "E mai rentabil sa faci suc de fructe pentru ca e mai usor de pastrat". 

In pietele din Brasov, sute de lazi pline cu mere mari si frumoase stau aliniate si isi asteapta clientii. Comerciantii le dau chiar si cu putin peste un leu.
 
Ovidiu Soare, producator: "Daca nu vindem ce sa facem, asta e, ne chinuim cu ele, mai bagam la tuica..."
 
Potrivit Ziarului Financiar, productia de mere din acest an va aduce in economie 330 de milioane de euro. Din marul romanesc musca, cu pofta, cel mai mult nemtii.