Masurile au fost introduse printr-o ordonanta de urgenta aprobata, miercuri, de catre Guvern, cu intentia declarata de a stimula comasarea terenurilor agricole, scrie Mediafax.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, actul normativ stabileste noile scheme de plata in agricultura pentru perioada urmatoare, astfel incat, incepand din aceasta luna, sa inceapa procesul de primire a cererilor de plata pentru campania anului trecut.

Constantin a aratat ca, in acest an, va exista o singura cerere de plata pe care o vor completa fermierii si va viza atat ajutoarele europene, cat si ajutoarele nationale de tranzatie acordate de la bugetul de stat.

O masura prevazuta de ordonanta este plata stimualtiva mai mare pentru terenurile cu suprafaa intre 5-30 de hectare.

"Incepand din anul 2015 (...) vom introduce o plata stimulativa - ea se numeste in legislatia europeana plata redistributiva - conform careia vom incerca sa stimulam comasarea terenurilor agricole (...) Astfel, fermierii care vor avea o suprafata intre 5 si 30 de hectare vor primi o plata stimualtiva mult mai mare, cu aproximativ 40 de euro, decat fermierii care vor avea o suprafata intre 1-5 hectare sau care vor depasi 30 de hectare", a declarat ministrul Agriculturii, care a adaugat ca suprafetele mai mari nu vor putea fi dizlocate pentru o plata majorata.

Constantin a amintit ca, in prezent, circa 800.000 de beneficiari ai platilor directe, dintr-un total de 1.030.000 fermieri, detin suprafete intre 1-5 hectare, obiectivul Guvernului fiind comasarea terenurilor agricole.

Ordonanta de urgenta introduce si definitia fermierului activ, astfel incat sa nu mai poata beneficia, ca in trecut, de plati directe cei care gestioneaza aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apa, servicii imoblirae, terenuri de sport sau de recreere, precum si firmele de constructii, Regia Nationala a Padurilor, administratorii privati de paduri, penitenciarele sau unitatile administrativ-teritoriale. Aceste entitati nu sunt considerate fermieri activi decat daca fac dovada activitatii agricole desfasurate, inclusiv din perspectiva importantei si ponderii veniturilor agricole.

Daniel Constantin a anuntat si introducerea unei scheme pentru tinerii fermieri. "Prin platile directe introducem posibilitatea ca tinerii pana in 40 ani, care au suprafete nu mai mari de 60 de hectare, sa primeasca timp de cinci ani, intre 2015-2020, o plata suplimentara cu 25% mai mare fata de cei care au peste 40 ani", a precizat ministrul Agriculturii.

Orodonanta mai prevede si introducerea unui sprijin cuplat, diferit de cel pe suprafata, pentru anumite categorii pe care fiecare stat membru poate sa le defineasca.