"ASF nu a gresit cand a adoptat vechea norma RCA. Prin obligativitatea ca pretul politelor RCA sa acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare, s-a generat o presiune pe pret, care a crescut. Pe de alta parte, sesizarile privind pretul tarifelor RCA pe segmentul tinerilor erau atat de mari incat am fost nevoiti sa acceptam modificarea normei RCA, pe o perioada de timp in opinia mea", a afirmat Ursache, citat de Mediafax.

Autoritatea de Supraveghere Financoara (ASF) a anuntat, la 15 ianuarie, ca a eliminat din legislatie obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima pentru politele RCA astfel incat sa acopere toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor, decizie care ar putea avea ca efect reducerea pretului asigurarii.

"Consiliul ASF a hotarat modificarea Normei 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Aceasta prevedere a fost adesea invocata ca factor de stimulare a cresterii tarifelor", arata atunci ASF, intr-un comunicat.

Totodata, tarifele de prima nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni, fata de 12 luni anterior, cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri.

Amendamentele aduse Normei ASF 23/2014 privind RCA vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.

"Trebuie sa controlam si sa vedem cum se calculeaza de catre asiguratori tariful RCA in cazul tinerilor, pentru a vedea daca nu au loc abuzuri. Vom aplica sanctiuni daca in urma controalelor vom identifica abuzuri", a mai spus Ursache.

Conform angajamentelor asumate fata de Parlamentul, ASF va prezenta pana la sfarsitul lunii februarie a acestui an concluziile analizei pe care o efectueaza pe segmentul politelor RCA, precum si solutiile pe care le considera adecvate, se mai spune in comunicat.

Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, a solicitat conducerii ASF sa reanalizeze si sa regandeasca sistemul de asigurari RCA pentru tinerii sub 25 de ani, pentru ca majoritatea acestora nu-si permit sa plateasca tarife de peste 2.000 lei.

Pe segmentul politelor RCA activeaza zece companii, si anume Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins Romania, Generali Romania, Groupama, Omniasig si Uniqa.

Subscrierile din polite RCA au crescut cu 11% in primele noua luni ale anului trecut, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, si al numarului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane, potrivit ASF.