Compania, controlata de miliardarul chinez Wang Jianlin, va investi 700 milioane lire sterline pentru construirea unei cladiri de 62 de etaje, unde va functiona un hotel si vor fi disponibile apartamente, pe un teren situat pe malul de sud al Tamisei.

Alte 320 milioane lire vor fi platite pentru preluarea a 92% din actiunile Sunseeker International, un reputat producator de iahturi, ale carui ambarcatiuni au aparut in mai multe filme din seria James Bond, potrivit unui comunicat al grupului chinez, citat de Bloomberg.

"Dezvoltatorii chinezi mai mari trebuie sa se extinda pe plan international, deoarece operatiunile locale sunt limitate de legislatia care ingradeste tranzactiile imobiliare cu spatii rezidentiale. Pe deasupra, au suficienti bani", comenteaza un analist chinez.

Londra a devenit o atractie majora pentru investitorii straini odata cu deprecierea lirei sterline, milionari si miliardari din tari precum Rusia, Malaezia sau China achizitionand sau dezvoltand proprietati in capitala britanica. Un exemplu relevant este proiectul Battersea Power Station, unde aproximativ jumatate din apartamente au fost vandute pe plan international.

Totodata, dezvoltatorii din China se extind peste hotare pentru a profita de cererea ridicata pentru proprietati generata de chinezii bogati care calatoresc sau cauta sa traiasca in alte tari.

Cu o inaltime de 205 metri, proiectul Dalian Wanda va fi cea mai inalta cladire rezidentiala din Europa, situata in amonte de Palatul Westminster, a declarat pentru Bloomberg Stephen Vernon, presedintele executiv al Green Properties, firma care a vandut terenul catre investitorul chinez.

Numarul milionarilor din China a crescut cu 4% in ultimele 12 luni, la 2,8 milioane, potrivit datelor prezentate recent de Hurun Research Institute.

"Consumul chinez, in special cel de lux, trece printr-un boom", a declarat miliardarul Wang Jianlin la Beijing, precizand ca anul trecut, cand Dalian Wanda a cumparat un avion privat de la Gulfstream (General Dynamics), alte 5-6 aeronave in constructie erau destinate unor clienti din China.

Pe langa investitia din Londra, compania chineza intentioneaza sa construiasca hoteluri de lux in 8-10 orase din intreaga lume, a adaugat Wang. Miliardarul a preluat si producatorul de ambarcatiuni de lux Sunseeker deoarece pregateste inaugurarea a trei cluburi de iahting in China, avand nevoie de cel putin 10 nave pentru fiecare.

Grupul Vanke, cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, a semnat in februarie un acord cu Tishman Speyer Properties, proprietarul Rockefeller Center New York, pentru dezvoltarea unor complexuri rezidentiale in San Francisco.