Care este situatia actuala?

Cate un roman moare la fiecare sase ore intr-un accident de circulatie. In tara soferilor neatenti sau vitezomani, a pietonilor inconstienti si a carutelor, se cauta solutii care sa salveze macar cateva sute de oameni pe an.

Vorbim despre camerele video instalate pe automobile, care urmaresc traficul si il avertizeaza pe sofer cand sa calce de urgenta frana.

Mai mult, compania Mobileye care echipeaza mai multe modele de serie precum Volvo, Opel sau BMW cu sisteme de preventie a accidentelor rutiere a lansat si in Romania un sistem independent, care poate fi instalat pe orice autoturism.

Sistemul se poate instala nu numai pe autoturisme ci si pe orice alt tip de autovehicule, precum si microbuze, autocare, camioane.

Acesta avertizeaza soferii atat vizual cat si auditiv, atunci cand exista pericolul unui accident. Sistemul poate avertiza cu cel mult 2,7 secunde inaintea producerii unei coliziuni.

ATENTIE: Nu actioneaza si asupra comenzilor precum frana sau acceleratia, asa cum se intampla in cazul celor instalate din fabricatie!

Cum merge sistemul

Practic, atunci cand te apropii prea mult de autoturismul din fata, camera video montata pe bord trimite informatia unui procesor, care semnalizeaza pe un display faptul ca riscul de coleziune este ridicat.

Astfel, camera video integrata cu procestor dedicat si care analizeaza in timp real imaginea traficului din fata autovehiculului genereaza nu numai alarme vizuale insa si sonore si care se pot si regla.

Alarmele apar numai in cazuri critice si nu deranjeaza pe cel de la volan daca nu este cazul.

Sistemul Mobileye recunoaste nu numai masini, motociclete si biciclete, ci si orice tip de autovehicule, trecatori pietonali, atat cat si marcaje ale benzii de circulatie. Versiunile urmatoare cu soft upgrate vor include si alarme pentru animalele prezente pe sosea.

Poti sa-l folosesti si noaptea, cu cateva exceptii

Astfel, pe timpul noptii, Mobileye recunoaste marcajele benzilor, toate autovehiculele care sunt semnalizate cu stopuri si faruri, conform regulamentelor in vigoare, inclusiv motociclete, scutere sau carute, care au semnalizare optica corespunzatoare.

Exceptia pe timpul noptii este la pietoni, biciclete sau carute fara lumini de pozitie.

Versiunile viitoare ale sistemului Mobileye combinate cu radar sunt concepute sa include si astfel de optiuni.

Cat te costa?

In functie de capacitatile sistemului, vei da sume diferite. Una din versiunile Mobileye care recunoaste vehicule si marcajele benzii de circulatie costa incepand cu 700 de euro.

Celalalt model, care identifica in plus si motociclete, biciclete, atat cat pietoni, are preturi care incep de la 800 de euro.

Instalarea dureaza in medie doua ore (intre 1-3 ore) necesare pentru calibrarea sistemului in functie de geometria vehiculului precum si testarea acestuia, si costa cel putin 80 -100 de euro.

Astfel, exista o versiune care costa 700 de euro si care recunoaste masinile si monitorizeaza distanta fata de ele si o alta versiune care costa cu 100 de euro mai mult, dar poate detecta ziua si biciclisti, motociclisti si pietoni.

Sistemul se poate dovedi util, tinand cont de numarul ingrijorator de decese provocate de accidentele rutiere.

Astfel, in 2010, au avut loc peste 9.200 de accidente grave in care aproape 8.500 de oameni au fost raniti. In 70% din accidentele grave petrecute este vina soferilor.