Marimea sistemului bancar gri, care include activitatile fondurilor money market, asiguratorilor monoline si vehiculelor investitionale off-balance sheet, poate crea "riscuri sistemice" si poate "amplifica reactia pietelor in conditii de lichiditate redusa", avertizeaza Consiliul pentru Stabilitate Financiara intr-un raport citat de Bloomberg.

"Trebuie implementate mecanisme de monitorizare si reglementare vizand sistemul bancar gri, pentru a reduce acumularea riscurilor", se spune in raport.

Organismele internationale de reglementare au limitat practicile de risc ale bancilor in urma crizei financiare mondiale declansate dupa falimentul Lehman Brothers, in 2008, insa exista motive de ingrijorare ca institutiile financiare folosesc industria bancara gri pentru a evita noile reguli impuse.

Consiliul pentru Stabilitate Financiara este format din reprezentanti ai autoritatilor de reglementare financiara si bancilor centrale.

Potrivit datelor institutiei, industria bancara "gri" a crescut cu 41.000 miliarde de dolari in perioada 2002-2011. In 2005, 44% din activitate se desfasura in Statele Unite, fata de 35% in prezent, in timp ce ponderea Europei si Marii Britanii a crescut.

Autoritatile califica drept activitati bancare "in umbra" acele tranzactii care permit bancilor sa deruleze tranzactii si afaceri in afara bilanturilor, precum si cele care permit investitorilor sa ocoleasca bancile si functiile pe care acestea le indeplinesc in mod traditional pe piete.

Consiliul recomanda reglementari mai dure si in zona acordurilor repurchase si schimburilor cu instrumente financiare si considera ca institutiile financiare mari ar trebui sa fie obligate sa-si informeze mai bine actionarii privind astfel de tranzactii.

Propunerile Consiliului vor fi inaintate sefilor de stat din G20 la summit-ul de anul viitor din Sankt Petersburg, Rusia.