Masinile selectate trebuie sa existe deja pe piata si sa aiba o prognoza buna de vanzare. Alte repere sunt raportul pret/calitate si criterii de eficienta in consum sau performanta.

Cea mai buna masina din 2013 va fi aleasa de 66 de jurnalisti de pe toate continentele. Ei sunt redactori sefi, coordonatori sau testeri la cele mai importante titluri de specialitate din lume.

Romania nu are nici un reprezentant in acest comitet, dar are unul in COTY (Car Of The Year) – o organizatie care tine cont de parerile jurnalistilor europeni. Este un fel de competitive rivala a WCOTY. In COTY sunt 58 de jurnalisti din 22 de tari.  

Pentru finala WCOTY au fost alese patru modele germane: Audi A3, Mercedes A Klasse, Porsche Boxster/Cayman si Volkswagen golf. Japonezii au trei masini nominalizate-Subaru BRZ/Toyota GT86, Mazda CX5 si Mazda6. Celelalte candidate pentru cea mai buna masina din 2013 sunt Range Rover, Peugeot 208 si Volvo V40. 

Tot la World Car Of The Year au fost propuse 10 modele pentru cele mai puternice masini (World Performance Car). Subaru BRZ/Toyota GT86 este si aici pe lista. Renault e cu modelul Clio Sport, Mercedes cu SL63 AMG si SLS AMG Roadster, BMW cu M6 Coupe si M 135, iar Porsche cu aceleasi Boxster si Cayman. Audi s-a calificat cu RS5, Aston Martin cu ultimul Vanquish, iar Ferrari e de departe in pole position pentru premiu cu F12 Berlinetta. 

Pentru World Green Car Of The Year concurentele sunt Renault Zoe, smart Electric, Tesla S, Volkswagen Jetta Hybrid si Volvo V60 Plug-in Hybrid Diesel.  

Ultima categorie din WCOTY pentru 2013 este cel mai bun design al anului. Sase masini au fost alese de jurnalisti pentru finala aceasta: Aston Martin Vanquish, Renault Clio, Jaguar F-Type, Range Rover, Mazda 6 si noul Volkswagen Golf. Toate in afara de Jaguar sunt si pe alte liste dupa cum am spus mai sus. 

Premiile vor fi date la Salonul Auto de la New York, in 28 martie. Pentru public, salonul se deschide din 29 martie si tine 8 zile. 

Pentru competitia "europeana" au fost alese opt modele. De obicei sunt alese sapte, insa acum au iesit doua la egalitate. Masinile sunt Ford B-Max, Hyundai i30, Mercedes A Klasse, Peugeot 208, Renault Clio, Subaru BRZ/Toyota GT86, Volkswagen Golf si Volvo V40. Cinci dintre ele sunt comune pe listele COTY si WCOTY.