Presedintele de sedinta, Ioan Oltean, a declarat ca proiectul de lege pentru aprobarea OUG 50/2010 a fost adoptat cu 134 de voturi "pentru", 71 "impotriva" si 12 abtineri. Esti curios cum au votat deputatii?

Vezi ce punct de vedere au transmis liderii clientilor nemultumiti!

Comisia de Buget-Finante a elaborat, miercuri, un raport suplimentar la OUG 50, stabilind ca Ordonanta nu se aplica contractelor in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, care raman zero, ca refinantarea se negociaza si ca CAR-urile nu intra sub incidenta actului.

Vicepresedintele Comisiei de Buget-Finante, deputatul PDL Adrian Nitu, cel care a condus lucrarile comisiei in absenta deputatilor din opozitie, a declarat in raport a fost modificata prevederea referitoare la obligativitatea bancii de a refinanta, fara costuri, creditele, stabilindu-se ca banca sa poata refinanta un credit, in urma analizei clientului, negociind posibilitatile de refinantare.

Intrebat ce stabileste raportul suplimentar referitor la actele aditionale, Nitu a spus ca s-a decis ca toate contractele care au fost semnate sa ramâna in vigoare, iar cele care au fost intrate in vigoare conform legii sa ramana in vigoare, cu exceptia data de situatia in care sunt atacate fie de client, fie de banca, caz in care urmeaza sa se renegocieze contractul.

Votul asupra ordonantei de urgenta a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost amanat pentru sedinta Camerei Deputatilor de joi.

Dupa dezbaterile generale asupra ordonantei 50, care au avut loc luni, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a propus ca discutia pe articole si votul final sa fie amanate pentru joi, avand in vedere consistenta ordonantei.

La dezbaterile generale, PNL si PSD au sustinut varianta initiala a ordonantei, aratand ca, daca vor fi acceptate modificarile facute in Comisia de buget, nu vor vota aceasta ordonanta.

Viceliderul grupului PNL Eugen Nicolaescu a aratat ca liberalii vor contesta actul normativ la Curtea Constitutionala daca vor trece amendamentele din Comisia de buget, considerand ca aceste amendamente dau castig de cauza FMI si bancilor si nu consumatorilor.

Liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a precizat ca o parte dintre deputatii minoritatilor vor vota ordonanta in forma adoptata de Guvern, aratand ca nu crede ca exista "o entitate privata sau neprivata care sa poata sa-si impuna vointa asupra vointei unei natiuni".

In schimb, reprezentantii UDMR si PDL au sustinut amendamentele adoptate de Comisia de buget.

Petru Lakatos (UDMR) a precizat ca in comisie au fost aduse modificari pozitive la Ordonanta.

Constantin Dascalu (PDL) a aratat ca prin amendamentele din comisie nu se aduce niciun prejudiciu clientului. "Nu este normal ca din sistemul bancar sa facem institutii de protectie sociala. Aceasta este treaba Guvernului", a spus Dascalu.

Deputatii din Comisia de buget, finante si banci au aprobat, miercuri, raportul favorabil pentru OUG 50, cu amendamente, actul normativ urmand sa fie supus aprobarii plenului.

Citeste si PNL va sesiza astazi Curtea Constitutionala in legatura cu OUG 50!