Unii politicieni germani insa par a nu mai avea incredere in sistemul din SUA. Cer sa vada cu ochii lor daca aurul se mai afla acolo si il vor inapoi. O campanie intitulata „Ne vrem aurul inapoi” a fost lansata in luna mai si pare sa aiba impact din ce in ce mai mare in cercurile politice de la Berlin.

Potrivit publicatiei Der Spiegel, Germania are 3.600 de tone metrice de aur, jumatate din aceasta cantitate fiind depozitata intr-un seif din subsolul Fed din anii `70. Autoritatilor de la Berlin nu li s-a permis sa-si vada aurul decenii la rand, dar in 2007 li s-a dat voie, in sfarsit, ca in 2011 sa li se arate o parte din rezerva.

Aceasta secretomanie in jurul rezervei de aur a Germaniei, pastrata la New York, a alimentat o serie de teorii ale conspiratiei legate de disparitia comorii sau despre o serie de acorduri secrete incheiate intre autoritatile de la Berlin si cele americane.

In consecinta, o parte din politicienii germani cer aducerea aurului in tara, lucru greu de realizat in conditiile in care „nu se pot impacheta 1.500 de tone de aur si trimise in Germania cu un Airbus A380”, mai comenteaza Der Spiegel.

N-ar fi insa o miscare fara precedent. Potrivit publicatiri britanice The Teleraph, exista unele rapoarte secrete care dezvaluie faptul ca de la introducerea monedei unice europene, Germania a repatriat doua treimi din aurul pastrat peste hotare.

Oficialii Bundesbank ar putea vizita curand seiful Fed, aflat la aproape 25 de metri sub nivelul strazii si la 15 metri sub cel al marii.

Doar cateva persoane din cadrul Fed cunosc caror tari corespund compartimentele numerotate, motivul invocat fiind protectia deponenetilor.  Aceasta practica face insa mai putin sigur rezultatul unei inspectii. Germania nu are de unde sa stie daca aurul care i se prezinta ii apartine sau este al altei tari.