CE a confirmat astazi ca a confiscat documente de la institutii active pe segmentul produselor derivate ce au legatura cu dobanda Euribor (referinta pe piata interbancara pentru creditele in euro), din cauza temerilor ca ar fi incalcat reglementarile antitrust ale Uniunii Europene.

Comisia nu a nominalizat companiile sau statele unde au avut loc raidurile.

O sursa apropiata situatiei a declarat pentru Reuters, ca cea mai mare banca din Germania a fost vizata in ancheta CE. Deutsche Bank a refuzat sa comenteze.

Rata Euribor, stabilita de 44 de banci, este folosita la calculul dobanzii pentru imprumuturi si alte tipuri de datorii in valoare de mii de miliarde de euro.

Perchezitiile derulate de Comisie marcheaza o escaladare a investigatiilor derulate de autoritatile de reglementare in Statele Unite, Europa si Japonia privind o posibila manipulare a ratei Libor (London Interbank Offered Rate) de pe piata interbancara londoneza in timpul crizei financiare.

Euribor EBF, grupul nonprofit din Bruxelles care opereaza rata Euribor, a anuntat ca va furniza date autoritatilor si a insistat ca ar fi imposibil pentru banci sa manipuleze dobanda din cauza numarului mare de institutii financiare implicate.

"Intrucat sunt atat de multe banci implicate in stabilirea ratei Euribor, manipularea acesteia ar fi imposibila. Cred ca CE nu are informatii despre cum se stabilesc aceste dobanzi. Suntem gata sa-i ajutam", a spus Cedric Quemener, seful Euribor-EBF.

Organizatie nonprofit infiintata sub legislatie blegiana, Euribor-EBF, a fost fondata in 1999, odata cu lansarea monedei unice si are sediul la Bruxelles. Membrii sai sunt asociatiile bancare nationale din statele UE care sunt si parte a zonei euro si a Euro-sistemului.

Rata Euribor a crescut miercuri, ca urmare a retrogradarii Spaniei si a temerilor privind calificativul de tara al Frantei. Dobanda a ajuns la 1,582%, de la 1,579% marti.

Dobanda Euribor este stabilita de 44 de banci, cu cea mai mare prezenta pe piatele monetare din zona euro. Printre acestea se regasesc BNP - Paribas, Deutsche Bank, Santander, Société Générale, Intesa Sanpaolo, UniCredit, Crédit Agricole, Commerzbank, Bank of Tokyo - Mitsubishi, Citibank, J.P. Morgan, ING Bank, Erste Bank, Raiffeisen sau National Bank of Greece.

Citeste si:

Motorina, mai scumpa decat benzina. Cum explica producatorii petrolieri majorarile

Afacere cladita din piese de lego. Avocatul care a renuntat la birocratie pentru a face bani din jocul copilariei