Grupul SOS Impresa, care a efectuat studiul, a fost infiintat in Palermo acum zece ani pentru a ajuta firmele mici sa se opuna camatariei si "imprumuturilor prin santaj". 

Astfel de activitati au devenit "o urgenta nationala", noteaza SOS Impresa, generand pentru mafie profituri de peste 100 miliarde euro. 

"Cu o lichiditate de 65 miliarde euro, Mafia este cea mai mare banca din Italia", se spune intr-un comunicat transmis de grup.  Se e

stimeaza ca organizatiile criminale precum Cosa Nostra, Camorra sau 'Ndrangheta genereaza in fiecare an profituri echivalente cu aproxiamtiv 7% din PIB-ul Italiei. 

Creditarea in urma santajului a devenit o activitate tot mai sofisticata si mai profitabila. 

Camatarul traditional de cartier sau de strada este pe cale sa dispara, facand loc unei organizari profesioniste, la nivel inalt, cu concursul unor persoane aparent respectabile, bancheri, avocati sau notari, se arata in raport. 

"Este santaj curatat. Prin profesiile lor, cunosc mecanismele pietei legale de credit si de multe ori cunosc in detaliu situatia financiara a victimelor", arata SOS Impresa. 

Firmele mici, care obtin tot mai dificil finantare pe cai legale din cauza crizei economice, sunt tot mai tentate sa apeleze la mafie, se spune in raport.