Perioada de gratie poate ajunge pana la doi ani, iar dupa absolvirea facultatii, atunci cand te angajezi, vei putea sa-ti platesti creditul bancar din salariu.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru un astfel de credit

Ca sa iei un imprumut bancar, trebuie sa fii student sau masterand. Ideal ar fi sa ai un venit, bursa sau salariu, cu care sa poti si sa garantezi creditul.

Exista o solutie chiar daca nu ai nici un venit: o ruda de gradul intai poate lua imprumutul in numele tau.

Creditul poate fi garantat cu valori mobiliare: depozite bancare, dar si cu alte bunuri, cum ar fi un calculator, un televizor, o masina, dar si cu ajutorul unui girant care poate fi si din afara orasului in care studiezi.

Ce credite pentru studenti ofera bancile din Romania

BRD, spre exemplu, ofera trei tipuri de credite pentru studenti. Credit 10 se adreseaza studentilor cu varste intre 18 si 30 de ani. Limita maxima a imprumutului este de 12.000 de lei, pe care poti s-o rambursezi in cel mult 60 de luni.

Beneficiezi de o perioada de gratie de pana un an, timp in care platesti doar dobanda si comisioanele.

In plus, ai dobanda preferentiala, fixa, pentru intreaga perioada de creditare. Ce comisioane esti obligat sa platesti? 100 de lei pentru analiza dosarului de credit si 0,32% lunar (aplicat la sold) pentru administrarea creditului.

Iata un exemplu. Pentru un credit de 5.000 de lei,  vei plati o dobanda de 1.097 de lei si un comision de administrare de 702 lei (in total castigul bancii este de mai mult de o treime - 36 % - din suma imprumutata). Asadar, la finalul celor 60 de luni, vei plati aproape 6.800 de lei.

Creditul StudentPlus reprezinta o solutie de finantare a studiilor post-universitare in Romania sau in strainatate.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti sunt urmatoarele: sa ai intre 18 si 35 de ani si sa fi fost admis intr-un program postuniversitar din tara sau din strainatate. Taxele tale de scolarizare iti pot fi finantate integral.

Cu buletinul/cartea de identitate, diploma de licenta si o adeverinta din care sa reiasa ca ai fost admis intr-un program post-universitar, poti sa obtii intre 600 si 40.000 de lei, cu o dobanda anuala de 7% si o perioada de rambursare de pana la 60 de luni.

Beneficiezi si de o perioada de gratie de pana la 24 de luni, in care platesti doar dobanda si comisioanele, urmand ca la terminarea studiilor sa începi sa rambursezi si creditul.

In functie de universitatea la care ai fost acceptat, poti opta pentru plata integrala a studiilor post-universitare sau poti alege plata in transe, la data stabilita impreuna cu reprezentantii brd.

Platesti un comision de 100 de lei pentru analiza dosarului si 0,32% din sold, pe luna pentru administrarea contului.

De exemplu, pentru un credit de 15.000 de lei, vei plati in total o dobanda de 3.774 de lei si un comision de administrare de 2.170 de lei, in total 20.944 de lei (40 % din suma imprumutata).

Daca ai intre 18 si 29 de ani si esti inscris in programul Work and Travel, cu creditul Work&Travel, poti sa pleci sa lucrezi in Europa sau Statele Unite ale Americii.

Obtii intre 250 si 3.000 de dolari, pentru a-ti acoperi cheltuielile aferente participarii in acest program, si anume: taxa de program prin compania partenera, taxele de viza, taxa SEVIS, costul biletului de avion si banii de buzunar pana la primul salariu.

Atentie insa! Valoarea creditului se stabileste in functie de veniturile pe care le obtii. Poti sa rambursezi imprumutul in cel mult 15 luni. In plus, beneficiezi de o perioada de gratie de pana la 14 luni, in care platesti doar dobanda si comisionul lunar de gestiune.

Daca alegi insa acest tip de credit, platesti pentru analiza dosarului de credit, un comision de 25 de dolari si 0,32% din sold, lunar, pentru administrarea creditului.

Spre exemplu, daca iei un credit de 1.000 de dolari, platesti lunar o dobanda de 6,92% (adica aproape 104 dolari, in 15 luni) si un comision de administrare de 73 de dolari (tot pentru intreaga perioada de rambusare).

Vei restitui asadar 1.177 de dolari, la finalul celor 15 luni.

Si UniCredit Tiriac Bank are o oferta pentru studenti: un credit de nevoi personale pentru MBA, adresat studentilor care invata la Maastricht School of Management. Imprumutul se acorda cu o dobanda preferentiala, adica 11,3% la sumele in euro si 15,5% la sumele in lei. Asadar, poti primi un imprumut intre 8.000 si 20.000 de euro (sau echivalentul in lei), pe o perioada de cel mult 10 ani.

Nu platesti nici un comision de analiza sau de administrare a creditului si poti opta chiar si pentru un pachet de asigurari odata cu acest credit pentru studii.

De exemplu, daca iei un credit de 10.000 de euro, pe o perioada de rambursare de 120 de luni, DAE este de aproximativ 16,65% si platesti o rata medie de aproximativ 165 de euro pe luna. Per total, vei plati aproape dublu, adica 19.729 de euro.

Pentru a primi acest imprumut, trebuie sa ai insa un venit de minimum 2.400 de lei.

Cu creditul pentru studii insa, tot de la Unicredit Tiriac Bank, poti sa imprumuti intre 3.000 de euro si cel mult 80% din valoarea proprietatii ipotecate, in cazul in care garantezi cu un imobil. Banii ii poti rambursa in maximum 10 ani.

Acest credit este destinat finantarii studiilor de MBA (Master Business Administration) in institutii de invatamant din tara sau in universitati din strainatate.

Platesti o dobanda variabila de 9,96% (ROBOR 6M + 3% marja fixa a bancii) pentru creditele in lei si 860 de lei – analiza dosarului de credit.

De exemplu, daca ai un venit de 500 de euro si-ti iei un credit de 10.000 de euro, luat pe o perioada de 10 ani, vei plati 10,97% DAE si o rata lunara medie de aproximativ 132 de euro. Adica, per total, vei plati 16.037 de euro.

Pentru a putea lua acest credit, trebuie sa ai intre 25 si 65 de ani, un venit lunar mediu de 600 de lei si sa ai un job stabil (cel putin un an vechime in munca).

O alta oferta de credit pentru MBA gasesti si la Bank of Cyprus.

Aici, pentru un imprumut de pana la 10.000 de euro (dar nu mai mult decat valoarea costurilor aferente programului MBA), luat pe o perioada maxima de 10 ani, platesti o dobanda variabila de 14,99% (calculata dupa formula EURIBOR 3M + 13,9%), 200 de euro pentru dosarul de credit si 0,6 euro lunar pentru administrarea creditului (echivalentul a 2,5 lei).

Spre exemplu, daca ai un venit de 600 de euro si vrei sa iei un astfel de imprumut de studii de la Bank of Cyprus, de 5.000 de euro, pe o perioada de 10 ani, platesti o dobanda anuala efectiva de 17,32% si o rata medie anuala de 80,64 de euro. Cat vei plati la final? Cam 9.876 de euro.

Si jucatorul mic pe piata romaneasca, Banca Leumi a lansat luna trecut un credit pentru programele de MBA din Romania sau strainatate. Odata cu acest credit, prin care poti imprumuta intre 3.000 de euro si maximum 90% din valoarea MBA-ului, cu o perioada de rambursare de cel mult 10 ani, beneficiezi si de cardul Leumi Gold si serviciul de internet banking.

La acest credit platesti o dobanda variabila de 13,17% (ROBOR 3M + 7%  -dobanda pentru un credit fara garantii imobiliare, mai mic de 5.000 de euro), 300 de lei pentru dosarul de credit si un comision de administrare up-front, de 2% (doar la inceputul creditului).

De exemplu, pentru un credit de 5.000 de euro, luat pe o perioada de 120 de lei (avand un venit de 600 de euro), vei plati o dobanda anuala efectiva de 15,01% si o rata mediu lunara de 75 de euro. In final, achiti aproape 8.984 de euro.

Care din ofertele prezentate sunt cele mai avantajoase? Ce ar trebui sa faca bancile pentru a atrage mai multi studenti printre clientii sai? Scrie-ne parerea ta in Sectiunea Comentarii de mai jos!