"Vom publica pe site-ul ARB regulile comune privind mobilitatea conturilor, care au fost aprobate de Consiliul de Administratie al ARB. (...) Noile reguli vor intra in vigoare la 1 aprilie, iar ulterior fiecare banca membra a Asociatiei trebuie sa isi pregateasca procedurile operationale si le aplice, in contextul in care se cunosc deja procedurile", spunea recent consilierul principal al Asociatiei Romane a Bancilor, Constantin Rotaru, citat de Mediafax.

"Documentul ARB a fost trimis spre avizare la Banca Nationala a Romaniei", a declarat la randul sau pentru incont.ro Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.

Rotaru a precizat ca cinci banci au anuntat deja ca si-au pregatit structura operationala pentru aplicarea noilor reguli. Potrivit reprezentantilor ARB, contactati de incont.ro, bancile nu sunt obligate sa respecte noile reglementari.

Reprezentantii bancherilor au mai spus ca ar putea exista unele institutii financiare care nu le vor aplica!

"Nu ma astept la un efect foarte mare al acestor reguli, intrucat spre deosebire de alte state europene clientii romani au conturi deschise la mai multe banci si, in plus, nu exista foarte multe conturi la care se utilizeaza serviciul de debit direct", a declarat Rotaru.

Ce presupune mobilitatea conturilor?

Conform principiilor comune pentru transferul conturilor bancare, adoptate in decembrie 2008 de sectorul bancar european, daca un client vrea sa-si mute banii la alta banca, aceasta din urma va actiona ca principal punct de contact si ii va oferi asistenta pe tot parcursul transferului.

Noua banca va colabora cu cea veche spre a se asigura ca platile periodice ale clientului, cum ar fi debitele directe si ordinele de plata permanente, sunt transferate rapid si fara probleme. In sfarsit, noua banca va acorda asistenta clientului la inchiderea contului vechi si la mutarea soldului in noul cont.

Exista si precizari. Daca, de pilda, un client are credit la banca la care vrea sa renunte, transferul nu se va putea face decat odata cu stingerea datoriei.