Omul de afaceri, ce detine 41,3% din actiunile Carpatica, nu a dorit sa comenteze afirmatiile, scrie Ziarul Financiar.

Anterior, el a mai incercat sa isi vanda participatia, printre cei interesati fiind cei de la OTP Bank, dar pretul a fost mereu o problema. Carabulea spunea ca obiectivul sau ramane gasirea unui investitor care sa sustina cresterea bancii.

Banca Comerciala Carpatica (BCC) a inregistrat in primele sase luni pierderi de 18,67 milioane lei (4,4 milioane euro), cu 82,4% mai mici fata de valoarea raportata pentru aceeasi perioadă din 2010, pe fondul reducerii seminficative a costurilor cu provizioanele.

La finalul lunii iunie functionau 57 de sucursale si 113 agentii ale BCC. Institutia este controlata in proportie de 41,28% de omul de afaceri Ilie Carabulea, iar unul dintre partenerii de afaceri ai acestuia, Corneliu Tanase, are 11,21% din actiuni.

Fuziuni pe plan extern

Recent, Eurobank si Alpha Bank, a doua, respectiv a treia banca din Grecia, au fuzionat pentru a face fata mai usor crizei severe a datoriilor de stat si recesiunii, potrivit Reuters.

Subsidiarele din Romania ale celor doua banci elene, Alpha Bank Romania si Bancpost, ocupa locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa active. Alpha Bank are active de 17 miliarde lei, iar Bancpost, controlata de Eurobank, de 13 miliarde lei. In urma tranzactiei, cele 2 vor ajunge la o cota de piata de 9,2% si vor fi al treilea mare grup bancar, dupa BCR si BRD.

 Fuziunea Alpha Bank cu EFG Eurobank va fi benefica pentru sistemul bancar romanesc pentru ca va crea o banca mare si puternica, care va putea acorda mai multe credite si oferi depozite mai sigure, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, potrivit Mediafax. "Fuziunea este 100% in beneficiul sistemului bancar romanesc. Pe noi ne intereseaza sa avem banci mari si puternice. Pentru populatie, o banca mare si puternica poate acorda mai multe credite si poate oferi depozite mai sigure", a spus Vasilescu.

Vasilescu a precizat ca la nivelul bancilor-mama fuziunea va avea loc la jumatatea lunii decembrie, insa nu a dorrit sa avanseze un termen privind fuziunea subsidiarelor din Romania. "Formalitatile privind fuziunea celor doua banci in Romania nu vor fi dificile, avand in vedere ca va exista un singur actionar", a mai spus oficialul BNR.

Citeste si

 Lectia de economie a Chinei. Ce metoda a gasit Beijingul pentru a creste puterea de cumprare a chinezilor

 6 sfaturi de la oameni care au supravietuit Marii Depresiuni