Banca Centrala Europeana (BCE) va pregati un program de achizitii de obligatiuni prin operatiuni pe piata libera, de o amploare "suficienta pentru a-si atinge obiectivele", a declarat, astazi, presedintele BCE, Mario Draghi.

Actualele randamente platite de unele state sunt inacceptabile, a afirmat Mario Draghi intr-o conferinta de presa organizata la finalul unei sedinte de politica monetara. Seful BCE a repetat ca euro este "ireversibil".

Noul program de achizitii de obligatiuni este diferit de precedentul, a spus el. Guvernele trebuie sa-si indeplineasca angajamentele privind reformele fiscale pentru a putea beneficia de program. De asemenea, mecanismul se va concentra pe achizitia de instrumente financiare cu maturitate mai scurta.

"Este un efort diferit de precedentul (program de achizitii de obligatiuni, n.r.). Se incadreaza foarte clar in mandatul nostru, printre instrumentele de politica monetara", a declarat Draghi, citat de cotidianul The Guardian si preluat de Mediafax.

Presedintele BCE se asteapta ca tensiunile de pe piata datoriilor sa afecteze cresterea economica a zonei euro. Somajul va avea, de asemenea, impact asupra cresterii, lovita si de incetinirea inregistrata la nivel global.

In unele tari au fost inregistrate prime de risc extrem de ridicate pentru unele guverne din zona euro. Aceasta situatie limiteaza politica monetara, a spus el.

BCE va lua masuri si in privinta ingrijorarilor investitorilor privati referitoare la o eventuala prioritate la plata a obligatiunilor detinute de BCE, a adaugat Draghi.

Acordarea unei licente bancare Mecanismului European de Stabilitate, propunere sustinuta de Franta si Italia, contravine legislatiei europene, a declarat presedintele BCE. Licenta bancara ar da dreptul fondului sa acceseze lichiditati de la BCE.

BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la 0,75%, decizie anticipata de majoritatea economistilor.

Bursele, in picaj

BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, a pierdut 2,7%, inversand avansul din prima parte a sedintei.

Veolia Environnement a coborat cu 12%, dupa ce a raportat ca situatia economica dificila din Franta si Italia a influentat rezultatele in prima jumatate a anului.

Actiunile Deutsche Post au crescut, cu 2,2%, dupa rezultate peste asteptari.

Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 1% pana la 14:04 (ora Londrei). Indicatorul a avansat cu 3,7% incepand de pe 26 iulie, cand Draghi a declarat ca BCE va face tot ce este necesar pentru protejarea euro.

Indicii burselor nationale au scazut pe 17 din cel 18 piete de capital din Europa de Vest. Indicele britanic FTSE 100 a pierdut 0,8%, CAC 40 francez a coborat cu 1,6%, iar DAX german cu 1,6%, informeaza Mediafax.