Reactiile Spaniei si Germaniei

"Vederea FMI este distorsionata", a declarat pentru Financial Times ministrul spaniol al Finantelor, Elena Salgado. Aceasta a adaugat ca Fondul a facut o eroare, pentru ca a analizat doar pierderile potentiale, fara a lua in calcul detinerile de obligatiuni guvernamentale germane, ale caror preturi au crescut pe pietele secundare. 

Bancile germane au criticat, la randul lor, ipoteza Fondului Monetar International ,sustinand ca nu exista argumente care sa sprijine aceasta analiza, transmite Reuters.

 "Nu intelegem cum a ajuns FMI la aceasta concluzie. Rapoartele financiare nu sprijina concluzia unei astfel de situatii la bancile germane", se arata intr-un comunicat al VOEB, o asociatie bancara care reprezinta mai multe institutii de credit cu probleme din Germania, precum WestLB si HSH Nordbank.

Si seful asociatiei bancare germane BdB a insistat ca institutiile de credit din Germania sunt bine capitalizate si a adaugat ca opinia FMI privind o nevoie de capital in sistemul financiar european nu reflecta situatia reala. 

"Nu vad cum au aparut noi riscuri. Chiar si inainte de testele europene de stres, bancile si-au consolidat capitalul", a precizat acesta.

Ce inseamna cele 200 de miliarde

Cifra de 200 miliarde euro reprezinta o estimare a impactului evaluarii expunerii pe obligatiunile de stat in functie de cotatiile din piete, au declarat doua surse oficiale pentru Financial Times

FMI urmeaza sa prezinte saptamanile urmatoare Raportul de Stabilitate Financiara Globala, in cadrul caruia se va regasi si aceasta analiza.

Financial Times mentioneaza ca cifra face parte dintr-un document aflat in lucru si ar putea fi modificata. 

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a fost criticata de oficialii europeni la inceputul acestei saptamani. Motivul: a afirmat, in weekend, la conferinta anuala a Federal Reserve din SUA, ca bancile europene au nevoie urgenta de recapitalizari, pentru a preveni o noua recesiune mondiala. 

Comisia Europeana a anuntat insa luni ca nu este nevoie de recapitalizarea bancilor peste nivelurile convenite dupa testele de stres din acest an. Cu toate acestea, testele de stres nu au luat in calcul o eventuala scadere puternica a valorii datoriilor de stat.  Opt banci europene au picat testele de stres in iulie, autoritatile europene cerandu-le sa-si consolideze capitalul cu un total de 2,5 miliarde euro.