In mijlocul furtunii din Italia este angrenata si banca Monte dei Paschi, detinuta de o fundatie, care este este de altfel si prima banca din Europa. Fundatia detine 90% din active bancii. Aceasta are acum nevoie de aproape 2,8 miliarde de euro, iar deficitul se tot adanceste din cauza donatiilor caritabile.

Un eventual faliment ar declansa o criza la nivelul Sienei. Institutia este cel mare angajator din orasul situat in Toscana si care are circa 3.000 de angajati. In plus, a acordat 60% din creditele contractate de rezidenti si de firmele de aici. Ea este numita "Babbo Monte" sau "Daddy Bank".

"In Siena, Monte dei Paschi nu este doar o banca. Este banca", spune Angelo Riccaboni, rectorul Universitatii din Siena, institutie care a beneficiat de fonduri importante din partea fundatiei care detine banca.

Si reprezentantii bancii admit ca au probleme. "Nu mai putem fi ATM-ul orasului", spune presedintele fundatiei Gabriello Mancini. Pentru ca multe grupuri de aici s-au obisnuit cu donatii consistente, fundatia le-a redus cu pana la 80% in ultimii trei ani. Printre beneficiari se numara si institutii care studiaza tratamentul bolilor neurologice.

Daca in Irlanda bancile au probleme din cauza imprumuturilor imobiliare nesabuite, cele grecesti din cauza situatie economice a statului elen, in Italia, lucrurile stau diferit. Si asta pentru ca ele au imprumutat statul si acum nu mai reusesc sa absoarba piederile. Monte dei Paschi este cea mai expusa, pentru ca detine titluri de stat in valoare de 32,5 miliarde de dolari, de patru ori mai mult decat capitalul de siguranta de 7,1 miliarde de dolari.

Citeste si

Guvernul ia in calcul inghetarea salariilor si pensiilor pana in semestrul II al anului viitor

Romania ar putea ramane fara bani de pensii si salarii. Basescu: "Daca fluxurile de capital oferite de bancile mama s-ar micsora, nu am mai putea finanta bugetul de cheltuieli de anul acesta"