Astfel, odata cu aprobarea proiectului de ordonanta, propus de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), formulari de genul “rata creditului se va modifica in functie de evolutiile de pe pietele internationale”, vor fi scoase din contractele de credit!

Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC, a declarat pentru incont.ro ca proiectul de ordonanta este gata si va fi astazi pe masa Guvernului, iar in cazul in care ministrii vor fi prea ocupati cu alte reglementari, mai mult ca sigur ca saptamana viitoare va fi aprobat!

Daca nu vor avea timp sa-l aprobe acum, atunci, se va intampla la sedinta de saptamana viitoare. Oricum, ne incadram in termenul-limita pentru ca el sa intre in vigoare de la 11 iunie.  Nu-mi fac niciun fel de problema ca nu va fi aprobat. Avem tot ce ne trebuie la proiectul de odonanta”, a explicat seful ANPC.  

Potrivit ordonantei bancile vor fi obligate sa introduca un calcul transparent in toate contractele de credit.Este vorba despre contractele luate inainte de anul 2009. Pentru cele incheiate dupa 2009, bancile au deja obligatia de a face acest lucru potrivit unei legi care a intrat in vigoare in decembrie 2008.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta, elaborat de ANPC, este, de fapt, transpunerea in legislatia nationala a unei directive europene.

In cazul imprumuturilor cu dobanzi fixe, banca va putea cere pentru rambursari anticipate o compensatie de cel mult 0,5% din principalul ramas de plata pentru scadente de sub un an si de maximum 1% la perioade mai mari de un an, ramase din maturitatea initiala.

Proiectul de ordonanta de urgenta se aplica tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing, care vor prelua majoritatea conditiilor, impuse, in prezent, de legislatia romaneasca in cazul creditelor de consum.

Acum, bancile percep comisioane de rambursare anticipate de pana la 5%. Practic, “amendeaza” clientul pentru ca isi acopera datoria in avans, privand astfel banca de castigurile din dobanzile aferente perioadei ramase pana la finalizarea contractului.