"In forma avizata de Comisia economica sunt incluse toate propunerile noastre. Consideram ca este o forma buna, care reflecta atat realitatile privind transpunerea directivei europene, cat si realitatile sistemului bancar romanesc", a spus Ghetea.

El a mentionat ca este posibil ca o solicitare minora privind modul in care se face publicitate, respectiv utilizarea aceluiasi tip de caractere pentru toate datele incluse intr-un anunt publicitar, sa nu fi fost inclusa in amendatele aprobate de deputatii din Comisia economica.

"Trebuie sa vedem forma finala care va fi aprobata", a concluzionat Ghetea.

Deputatii din Comisia economica au avizat pozitiv, marti, cu unanimitate de voturi, OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori, dar au adoptat, totodata, si 98 de amendamente la prevederile initiale ale acesteia.

Printre modificarile aduse OUG 50/2010 se numara faptul ca un creditor nu are dreptul in mod unilateral sa modifice comisioanele, tarifele si taxele sau sa introduca unele noi pe perioda desfasurarii contractului de credit, ceea ce arata ca acestea pot fi schimbate, dar cu acordul clientilor, dar si reducerea la jumatate a sanctiunilor care pot fi impuse bancilor pentru incalcarea anumitor prevederi ale actului normativ.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Senatul a aprobat la inceputul lunii septembrie legea de adoptare a OUG 50/2010. Dupa ce a fost amendata de Comisia economica a Camerei, ordonanta va intra si in dezbaterea Comisiei de buget-finante a acestui for legislativ, care va face raportul pe fond, apoi va intra in plenul Camerei, care este decizionala.