"Personal, as spune ca da, s-au aprins luminile rosii. Mesajul Consiliului (European de Risc Sistemic - n.r.) este ca legatura dintre criza datoriilor de stat si banci este cea mai grava amenintare la adresa stabilitatii financiare din Uniunea European", a afirmat Trichet la Frankfurt, potrivit Bloomberg.

Jean-Claude Trichet, presedintele Consiliului de Risc Sistemic (ESRB), a lansat comentariile in contextul reuniunii liderilor europeni de la Bruxelles, care vor discuta in principal despre al doilea acord de bailout pentru Grecia. 

UE incearca sa evite repetarea crizei financiare care a urmat prabusirii, in 2008, a bancii americane de investitii Lehman Brothers. Aceasta a determinat guvernele europene sa aloce peste 5.000 de miliarde de dolari pentru a sustine sistemul bancar. 

Situatia de acum este prelungita si de neintelegerile dintre liderii europeni privind modul in care ar trebui salvata Grecia. Mai multe tari, si mai ales Germania, vor ca o buna parte din povara bailout-ului sa fie suportata de creditorii privati ai Greciei. BCE se opune insa vehement acestei ipoteze. Asta pentru ca ar fi interpretata ca un default si ar ameninta stabilitatea zonei euro si a monedei unice, informeaza Mediafax.

In plus, situatia a fost agravata saptamana trecuta intr-o oarecare masura de instabilitatea politica din Grecia, dupa de premierul George Papandreou a decis sa remanieze cabinetul, punand sub semnul intrebarii capacitatea autoritatilor si a parlamentului de a aproba masurile de austeritate, privatizarile si reformele cerute de institutiile financiare internationale.

Agravarea crizei din zona euro sperie Elvetia. Unde ar duce efectul de "domino"

Ministrii Finantelor din zona euro au amanat luni decizia finala privind urmatoarea transa, de 12 miliarde euro, din imprumutul de urgenta acordat anul trecut Greciei.

Banca Austriei: Erste, UniCredit, Raiffeisen si Volksbank sunt foarte solide si pot rezista la socuri financiare

Bancile britanice parasesc zona euro, de teama ca Grecia se prabuseste