"Pentru ca miercuri, pe 27, se citeste motiunea, o sa incepem cel mai probabil discutiile pe amendamente marti la orele 14:00 si daca rezvolvam cele cateva probleme spinoase: marje, comisioane si dobanzi, pana seara, putem termina", a explicat Viorel Stefan.

El a mai spus ca joi a fost ultima zi de depunere a amendamentelor si ca este posibil sa se fi strans peste 100 de noi propuneri de modificare pentru ca amendamente si puncte de vedere pe OUG 50 urmau sa transmita si clientii nemultumiti, si bancherii, si cei de la Asociatia de Leasing Bancar, si BNR, si Departamentul pentru Afaceri Europene si Consiliul Fiscal, dar si alte organisme.

"Ultima data cand mi s-a spus cate sunt, erau circa 95, dar cum joi, in ultima zi, s-au depus cele mai multe, nu putem spune cu exactitate cate sunt si cu atat mai mult nu pot spune ce propuneri contin. Vom face o centralizare a lor in aceste zile si luni, vreau ca fiecare membru al comisiei sa aiba un dosar la mapa cu toate amendamentele", a explicat presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor.

El a adaugat ca se asteapta ca multe dintre amendamente sa contina prevedere asemanatoare si ca cel mai important lucru, in opinia sa, este sa fie lamurite problemele mai intai, "chestiunile care genereaza dispute".

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Pro TV, ca Ordonanta 50, asa cum a fost emisa, este corecta, dar "a pacatuit" printr-o lipsa de claritate, ceea ce a permis bancilor o interpretare in favoarea lor.

"Actualul pachet legislativ, ordonanta, asa cu ea a fost emisa, este corecta, inteleg ca totusi in comisie se depun amendamente de o parte si de alta. Va trebui sa vad ce ajunge la mine. Ordonanta, dupa parerea mea, a fost corecta, daca a pacatuit prin ceva, printr-o oarecare lipsa de claritate, ceea ce a permis bancilor o interpretare in favoarea lor, iar acest lucru trebuie corectat", a apreciat seful statului.

Intrebat daca va promulga Ordonanta 50, Basescu a spus ca asteapta ca acesta sa ajunga pe biroul sau.

"Pana nu este analizata, nu ma pot pronunta, dar, in orice caz, voi incerca sa tin un echilibru intre interesul cetatenilor care au luat credite si interesul de a avea un sistem bancar sanatos. Voi tine acest echilibru, indiferent de cine s-ar supara, bancile sau beneficiarii de credite", a mentionat Traian Basescu.

Pe de alta parte, el a spus ca bancile au uitat apelurile guvernatorului Bancii Nationale si apelurile sale din perioada in care dadeau credite cu buletinul.

"Au uitat, iar acum se uita in traista si constata ca tot mai multe credite au devenit neperformante. Pana la urma, prudenta lor este de inteles, slava Domnului ca au devenit prudenti", a declarat presedintele Traian Basescu.

El a adaugat ca, pe de alta parte, nu este permis ca bancile sa impinga toata nesabuinta lor din perioada in care dadeau credite cu buletinul "in spinarea celor care au credite" si ca riscul trebuie impartit.

Traian Basescu a mai afirmat ca bancile au exces de lichiditate si vor trebui sa-si revizuiasca politica de credite.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Comisia de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor a decis, in unanimitate, sa primeasca pana pe 21 octombrie amendamente si informatii suplimentare privind ordonanta de reglementare a conditiilor de acordare a creditelor pentru populatie, urmand sa-si dea avizul dupa aceasta data.

Initial, dezbaterea amendamentelor era programata pe 27 octombrie, dar in repectiva zi planul va discuta motiunea.