"In primul rand, creditul in valuta ar trebui sa fie destinat exportatorilor, carora nu le dai credite in lei, celor care fac investitii straine, aici nu avem nicio grija pentru dezvoltarea acestui credit, cu atat mai mult cu cat schimburile comerciale ale Romaniei nu numai ca au o evolutie pozitiva, dar sunt principala locomotiva a iesirii din criza", a declarat guvernatorul bancii centrale, intr-un interviu acodat agentiei Mediafax.

El a aratat ca exportatorii si cei care fac investitii straine sunt protejati impotriva riscului valutar, iar BNR nu are nici un motiv sa descurajeze creditarea in valuta pentru acesti debitori.

"Apare insa problema debitorilor neprotejati, a populatiei care castiga in lei. Asa cum apare in comunicat (transmis de BNR saptamana trecuta dupa sedinta de politica monetara - n.r.), pentru acest sector de creditare in valuta pregatim masuri speciale de descurajare a creditarii in valuta. Nu pentru toata populatia, intrucat daca are castiguri in valuta, atunci de ce sa descurajam?! Ne inscriem in orientarea europeana. La nivel european, inclusiv pornind de la experienta Romaniei, s-au degajat cateva linii de actiune", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul BNR spune ca masura este ceruta acum chiar si de bancile comerciale. El a precizat ca masurile vor fi, cel mai probabil, de natura prudentiala.

Romanii "uita" sa-si mai achite ratele la banci. Restantele cresc de la luna la luna

Ratele in lei la creditele in franci elvetieni sunt mai mari cu cel putin 60% fata de decembrie 2007!

Consiliul de Administratie al BNR a decis, saptamana trecuta, mentinerea dobanzii de politica monetara si reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadenta reziduala de sub doi ani ale institutiilor de credit de la 25% la 20% incepand cu perioada de aplicare 24 aprilie-23 mai 2011.

Mai multi bani pentru credite. BNR elibereaza bancilor 1 miliard de euro