La un simplu calcul, observam ca cine a luat un credit in franci elvetieni la inceputul lui 2006 are de platit acum in euro mai mult decat a imprumutat.

Cum vine asta? Sa luam suma de 166.000 de franci elvetieni, care atunci insemnau 105.000 de euro, la o paritate EUR/CHF de 1,56.

Ei bine, dupa ani intregi de rate, soldul in franci elvetieni ajunge la 151.000 de franci. Numai ca in 2010 acestia pot fi schimbati cu 106.000 de euro. Asadar, chiar si dupa ce ai platit trei, patru ani, ai de dat inapoi mai mult decat ai luat.

Motivul? Cursul de schimb valutar. Francul s-a intarit semnificativ, ajungand pe 1 aprilie la un maxim istoric fata de moneda unica: 1,4185 franci/euro. Potrivit analistilor, aceasta tendinta este datorata vulnerabilitatii euro ca urmare a problemelor din Grecia, dar si faptului ca banca centrala elvetiana nu mai vrea sa intervina pentru a stopa aprecierea francului.

Imprumuturile in franci elvetieni au aparut la inceputul lui 2006 si au crescut intr-un an cat altii in trei. Bineinteles, datorita dobanzilor extrem de tentante la prima vedere.

OTP Bank a fost prima institutie financiara care a venit cu un produs in franci elvetieni: este vorba despre un credit imobiliar, cu dobanda anuala de 4,99%. A prins atat de bine, incat banca s-a confruntat cu o avalansa de doritori, fiind nevoita in cele din urma sa creasca dobanda la 6,5% in toamna aceluiasi an. Acum, dobanda este 7,75%. Ulterior a aparut si creditul de nevoi personale, cu dobanda de 8%. In momentul de fata, acesta are o dobanda de 12,75%.

Pana in toamna lui 2007, doar cele mai mari cinci banci de pe piata nu dadeau credite in franci elvetieni. In rest, francul era la mare cautare. Trei ani mai tarziu, doar doua banci mai dau credite in franci elvetieni: din nou OTP Bank si Garanti Bank. La Garanti, dobanda la creditul imobiliar este de 8,91%, iar la cel pentru nevoi personale de 12,15%.

Spre comparatie, creditele in lei au cunoscut o ieftinire sustinuta de deciziile BNR, de scadere a dobanzii de referinta, dobanzile la lei coborand sub pragul de 10%. Iar pentru perioada urmatoare bancherii se asteapta ca ele sa fie undeva in jur de 8%.