"Daca cineva are impresia ca lucrurile se imbunatatesc, atunci nu stie cat de serioase sunt, de fapt, problemele actuale. Sunt de parere ca o banca mare ar putea da faliment in urmatoarele saptamani", a declarat un executiv bancar, citat de cotidianul britanic.

Numeroase banci din Spania, Franta si Italia au ramas fara colateral de calitate, de genul bondurilor de trezorerie americane, necesare finantarii imprumuturilor pe termen scurt. Institutiile financiare au recurs la imprumutarea rezervelor de aur pentru a obtine acces la dolari.

Asadar, institutiile de credit, care inca mai dispun de lichiditati, prefera sa le plaseze BCE. De notat este faptul ca depozitele Bancii Centrale Europene au ajuns la cel mai ridicat nivel din iunie anul trecut (peste 900 miliarde de euro). Pe de alta parte, bancile imprumuta tot mai multi bani de la banca centrala.

De pilda, nume bancare cunoscute la nivel international, precum Crédit Agricole, BNP Paribas si Société Générale au fost retrogrdate de agentia de rating Moody's deoarece au "constangeri la lichiditate si finantare".

Alastair Ryan, analist la UBS, spune ca, fara interventia masiva a statului cu bani, "bancile se vor chinui sa se finanteze anul viitor intr-o maniera durabila". Economistul considera ca: "In momentul de fata, sistemul nu are finantare pentru o perioada care sa ii permita sa functioneze. Astfel, da rateuri".

In concluzie, multe banci europene s-ar putea vedea nevoite sa-si vanda din active. UBS estimeaza ca institutiile financiare si-ar putea reduce expunerea cu pana la 4,5 trilioane de dolari pana in 2015.

Citeste si:

SUA nu vor ca FMI sa dea bani Spaniei si Italiei. Cele doua tari ar putea deveni insolvabile