Noi iti propunem 10 metode prin care sa iti asiguri un venit suplimentar pentru mai tarziu.

1. Cel mai important pas este sa incepi sa iti faci un buget. In functie de castigul pe care il ai, incepi sa pui deoparte banii pentru plata facturilor, utilitatilor si apoi strangi o suma de care sa nu te atingi. O varianta ar fi sa pastrezi aceasta suma la saltea, insa nu e rentabil. Cel mai bine iti faci un cont de economii la o banca sau cumperi unitati de fond la un fond de investitii. Acestea iti asigura o rentabilitate destul de mare. Apoi mai pastreaza o suma oarecare, pe care te poti baza in caz de urgenta. Aceasta suma poate ramane necheltuita si poate fi reportata pentru luna viitoare.

2. Fa o istorie a cheltuielilor din ultimele luni. Astfel vei vedea cat cheltui pe lucruri inutile de care te-ai putea lipsi si vei putea deveni mai rational in consum. Vei fi surprins sa vezi cati bani dai pe legumele si mancarea pe care le arunci la sfarsitul saptamanii pentru ca nu ai apucat sa le mananci sau sa le gatesti. Trebuie sa iti faci o ierarhizare a prioritatilor si sa renunti la acele lucruri fara de care poti trai.

3. Gateste mai mult si mananca mai putin la restaurant. Daca faci socoteala cat platesti pentru mesele la restaurant, iti dai seama ca procentul din buget alocat mancarii este mult mai mare decat daca ai pregati mancarea acasa. Plus ca in acest fel vei sti exact ce contine mancare ta. Daca nu ai timp si nici nu esti obisnuit sa iti prepari masa acasa, ar fi bine sa incepi sa gatesti cel putin o data pe saptamana. Economiile realizate vor fi semnificative.

4. Pregateste-ti cafeaua si pachetul pentru serviciu, de acasa. Pauza de pranz sau de cafea reprezinta o buna oportunitate de socializare si de cunoastere a colegilor si a sefilor tai,contribuind chiar si la evolutia carierei tale. Deci, atata timp cat nu este o cantina la care merge toata lumea, poti incerca sa iti limitezi cheltuielile venind cu mancare pregatita de acasa. Astfel vei economisi in medie 10 lei pe zi, ceea ce inseamna 50 de lei pe saptamana si in jur de 200 de lei pe luna.Poti opta si  pentru varianta in care iti pregatesti cafeaua si pachetul de 2- 3 ori pe saptamana, realizand economii semnificative si in acest fel.

5.  Nu pleca la cumparaturi fara o lista. Astfel vei cheltui mai putin si vei economisi si timp,deoarece stii exact la ce raft sa mergi si ce sa cumperi.Oamenii in general au tendinta de a cumpara in plus fata de ceea ce au strict nevoie. Fara o lista, vei cumpara lucruri de care pur si simplu nu ai nevoie. Mai rau, poti uita pentru ce ai venit in supermarket si va trebui sa te reintorci pentru a cumpara produsul respectiv.

6. Planifica-ti vacanta din timp. Vacantele sunt intotdeauna bine venite dupa un an in care nu ai reusit sa promovezi desi te-ai straduit foarte tare la serviciu , sau ai muncit trup si suflet pentru companie. Insa , daca nu sunt planificate eficient, pot diminua semnificativ bugetul familiei. Asa ca planifica-ti vacanta cu cel putin o luna inainte, alegeti o perioada in afara sezonului si pandeste ofertele promotionale. Noi iti propunem oferte de vacante la mare, de la 30 euro si reducere prin early booking!

7. Fii atent la bunurile pe care le cumperi. Un vechi proverb englezesc spune ca suntem prea saraci pentru a cumpara lucruri ieftine, insa nu intotdeauna calitatea este data prin pret. De aceea, ar trebui sa acordati mai multa atentie bunurilor pe care le cumparati si sa vedeti cat din pret dati pe brandul sub numele caruia este fabricat si cat dati pe produs in sine. Trebuie sa va formati abilitatea de a evalua corect raportul calitate/pret.

8. Profita de programele happy hour. Daca obisnuiesti  sa iesi in oras cu prietenii, alege sa iesi inainte de 6 .In acest interval restaurantele si terasele ofera produse la preturi speciale. Astfel vei plati pana la jumatate din pretul din meniu si vei petrece timp si cu prietenii tai. Daca iti place sa iesi la film, alege sa mergi in cursul saptamanii si in intervalul  orar cand se aplica reducerile. Poti chiar sa iti alegi un cinematograf nu foarte pretentios care nu practica preturi ridicate.

9. Limiteaza numarul iesirilor in oras. Daca nu poti iesi pana in ora 6, poti oricand organiza acasa intalnirile cu prietenii.Astfel veti putea inlocui cinematograful cu un film inchiriat si produsele vandute la suprapret pe terase cu produse cumparate de la supermarket.

10. Fa mai mult sport. Iesi cu prietenii la alergat, fotbal sau plimbati-va cu bicicleta sau rolele prin parc. Pe langa faptul ca este sanatos, sportul te poate feri de cheltuieli si te ajuta sa socializezi si sa iti petreci mai mult timp cu prietenii.