Reprezentantii institutiei refuza, momentan, sa dea detalii despre investigatii.

"Nu va pot da detalii si nu pot comenta investigatii aflate pe rolul Inspectiei de integritate", a spus, astazi, secretarul general al ANI, Horia Georgescu.

Oficialul ANI nu a spus nici daca ancheta care il vizeaza pe Adrian Severin a inceput dupa ce au aparut in presa informatii despre un eventual contract de lobby sau inainte de izbucnirea scandalului.

Intrebat despre aceasta chestiune, Severin a explicat ca este vorba despre un subiect separat, fara legatura cu episodul generat de Sunday Times.

"N-are nicio legatura cu aceasta chestiune, absolut nicio legatura. Este vorba despre o inadvertenta care a aparut acolo, cel putin asa cred eu. Unul dintre conturile pe care le-am declarat in declaratia aferenta anului 2009 nu a aparut in evidentele lor. Acest cont aparea inainte, a reaparut in declaratia mea din 2010, dar in mijloc nu era", a spus acesta.

Mai mult, Severin sustine ca s-a dus la banca si a clarificat intreaga problema.

Episodul Sunday Times

Europarlamentarul PSD, Adrian Severin a fost filmat de jurnalistii de la Sunday Times, exact in biroul sau, in timp ce vorbea despre introducerea unui amendament la o directiva europeana.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati sa plateasca 100.000 de euro in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar fi putut s-o obtina. Trei deputati au acceptat oferta jurnalistilor.

Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail presupusilor lobby-isti, in care le-a scris: "Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp". El a trimis apoi o factura de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

La scurt timp, Sunday Times a facut totul public. In urma acestui episod, conservatorul austriac Ernst Strasser si fostul ministru sloven de Externe, Zoran Thaler, au demisionat.

Europarmentarul a explicat motivele pentru care a pastrat primul e-mail adresat ziarisilor sub acoperire.

"Pentru ca am zis ca asta mie imi da posibilitatea sa inteleg mai bine anumite categorii socio-profesionale, anumite zone ale societatii europene si interesele lor, si framantarile lor", a spus Severin.

Avere "cam la nivelul unui apartament de lux" - aproape un milion de euro

Adrian Severin a tinut sa explice ca veniturile sale de anul trecut, in valoare de 30.000 de euro, s-au datorat functiei sale de membru in consiliul de experti ai Unicredit International.  

"Anul trecut au fost cred ca vreo 40.000 de euro. Sau mai putin de atat, 30.000 de euro, ceva de genul acesta. Sunt in board-ul de international advisors al Unicredit International. Nu cred ca este un secret sa va spun ca printre colegi de-ai mei sunt fostul presedinte polonez Kwasniewski, fostul ministru de finante din Germania Theo Waigel. Sunt personalitati importante. Si, fiind personalitati de asemenea rang, oameni cu expertiza - nimeni nu da informatii secrete, sa fim lamuriti - dar in orice caz avand atata experienta, atata expertiza...", a motivat Severin.

Europarlamentarul a avut, de-a lungul timpului, venituri de la Curtea Internationala de Arbitraj, din activitatile de invatamant si din editoriale pe care le-a scris.

"Vreau sa va spun ca toata averea mea insumata este cam la nivelul valorii unui apartament de lux din Bucuresti, ca in Belgia sunt mai ieftine apartamentele", a adaugat Severin.

Dar cati bani are, de fapt, Adrian Severin in conturi? Aproape un milion de euro, potrivit declaratiei de avere completate in octombrie anul trecut.

Europarlamentarul detine 50% dintr-un teren intravilan de 450 de metri patrati, dobandit in 2004, prin mostenire. De asemenea, el si sotia sa detin 95%, respectiv 25% din doua apartamente situate in Bucuresti (dobandite tot prin mostenire), cu suprafete de 77 si 80 de metri patrati.

In plus, Severin are si doua autoturisme Volkswagen Golf, cumparate in 2005 si 2007.

Eurodeputatul mai are obiecte de arta, estimate la aproximativ 22.000 de euro, icoane de lemn si de sticla evaluate sub 5.000 de euro, dar si bijuterii de familie "cu valoare sentimentala", evaluate pana in 5.000 de euro.
Nu in ultimul rand, Adrian Severin are o serie de depozite in diverse banci, in valoare de peste 200.000 de lei, 843.000 de euro si 36.000 de dolari.

Potrivit aceleiasi declaratii de avere, Severin a decontat anul trecut, la Parlamentul European, diurna si transport in valoare de peste 100.000 de euro.

Europarlamentul a explicat ca, in ciuda "dificultatilor sale economice", nu se afla inca in situatia de "a-si vinde credibilitatea pentru 12.000 de euro".

In plus, Severin a spus ca functia pe care a detint-o la Unicredit nu includea niciodata sarcini legate de activitatea Parlamentului European si ca PE i-a nu interzis sa incheie contracte cu firme private.