Oficialii E.ON Romania au declarat pentru incont.ro ca la 1 ianuarie "reglementatorul a hotarat sa mentina preturile finale la valoarea din iulie 2009, desi costurile operatorilor au crescut constant si nu a fost gasita o solutie amiabila de recuperare a acestora".

"Doar din activitatile de distributie si furnizare gaze naturale Grupul E.ON in Romania inregistra la sfarsitul lui 2009 costuri nerecuperate in valoare de 700 milioane de lei. In anul 2010, cota gazelor naturale din import a crescut semnificativ in comparatie cu volumul importurilor luat in calcul de catre ANRE la stabilirea preturilor finale", au explicat reprezentantii distribuitorului si furniziorului de gaze natuarle.

“O majorare a preturilor era justificata incepand inca de la 1 ianuarie 2010. Este necesara o ajustare a tarifelor reglementate la gazele naturale si a preturilor finale cat mai curand posibil din cauza presiunii generate de costurile nerecuperate din trecut si de cele curente efectuate in perioada acestui sezon rece cu temperaturi foarte joase, in care a fost nevoie de o suplimentare consistenta a importurilor fata de cota stabilita de ANRE pentru pretul final actual. Acest lucru nu mai este suportabil pentru operatori”, a afirmat Frank Hajdinjak, Director General al E.ON Romania.

Potrivit oficialilor E.ON, avand in vedere faptul ca pretul gazelor din import este dublu fata de pretul gazelor din productia interna, impactul asupra pretului final pentru consumatorii finali este semnificativ.

"In perioada in care a fost declarata situatia de urgenta in alimentarea cu gaze naturale, operatorii de pe piata locala au fost nevoiti sa-si suplimenteze importurile zilnice, compania noastra crescand de aproximativ 3 ori importurile fata de nivelul initial. De asemenea, un factor suplimentar care a dus la cresterea consumului de gaze naturale din import este si Legea 332/2008. Acest act normativ permite consumatorilor interuptibili sa consume gaze doar din productia interna, iar consumul casnic se realizeaza tot mai mult din import", au mai aratat oficialii E.ON Romania.

Potrivit lor, in momentul de fata, se inregistreaza un deficit de gaze din productia interna pentru consumatorii captivi si consumatorii eligibili non-intreruptibili, deficit care poate fi acoperit doar de gaze naturale din import la un pret mai ridicat.

Proprietarii fostului Distrigaz Nord au mai spus ca in primul trimestru al acestui an pretul gazelor de import a crescut cu peste 15% fata de ultimul trimestru a lui 2009.

"Aceasta tendinta va continua pe durata intregului an, si cel mai probabil, conform ultimelor prognoze, pretul gazelor naturale din import va creste cu peste 20% pana la finele anului in comparatie cu nivelul actual", eu explicat oficialii companiei germane, care reprezinta cel mai mare grup privat de utilitati din lume.

In situatia in care costurile justificate ale operatorilor nu vor fi acoperite prin tarife, asa cum prevede metodologia in vigoare, iar aceasta situatie va persista pe tot parcursul anului 2010, vom asista cu siguranta la diminuarea si incetinirea programelor de investitii pentru reabilitarea retelei de distributie a gazelor naturale, asa cum s-a intamplat si in 2009, a mai comunicat E.ON.

Nemtii mai avertizeaza ca in aceste conditii, compania nu isi va putea respecta obligatiile de inmagazinare a gazelor naturale, iar aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor va fi pusa in pericol in urmatorul sezon rece.

"Toate companiile grupului E.ON, atat din domeniul gazelor naturale cat si din cel al energiei electrice, inteleg situatia dificila in care se afla economia romaneasca in ansamblul ei, si consumatorii casnici in special. Din acest motiv, reprezentantii E.ON poarta discutii permanente cu ANRE pentru identificarea solutiilor prin care sa fie diminuat impactul social pe care l-ar avea asupra clientilor modificarea preturilor si tarifelor la gaze naturale in anul 2010. Totusi, pana in acest moment, nu s-a identificat nicio solutie care sa fie in acord cu metodologia in vigoare sau care sa fie corecta si sa reprezinte un compromis acceptabil pentru toate partile implicate", au mentionat reprezentantii grupului german de utilitati. 

De partea celalata a baricadei, oficialii ANRE cred ca mai ales in aceasta perioada de criza populatia nu isi poate permite sa suporte o scumpirea gazelor naturale. Teoretic, ANRE pana la 15 martie, cel mai tarziu, trebuie sa aprobe sau sa respinga fundamentat solicitarea E.ON de aprobare a scumpirii gazelor.

De asemenea, trebuie spus ca nu numai E.ON si-a reinnoit cererea de majorare a tarifelor de la 1 aprilie, cu 11%.
GDF SUEZ Energy Romania, proprietarul fostului Distrigaz Sud, a solicitat ANRE majorarea cu 11% a pretului gazelor livrate populatiei, incepand cu 1 aprilie, dupa cum au declarat surse pentru incont.ro surse din cadrul institutiei.

Pana in prezent, oficialii GDF SUEZ Energy Romania nu au raspuns solicitarii incont.ro de a da mai multe detalii pe acest subiect.

La randul sau, Petru Lificiu, seful ANRE, spune ca analizeaza cererile celor doi operatori.

In 2009, ANRE a decis ieftinirea gazelor pentru consumatorii finali de doua ori: la 1 mai cu 3% si la 1 iulie cu 5%.

Romania a fost in situatie de urgenta in intervalul 25 - 29 ianuarie 2010, dupa ce comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a declarat aceasta "stare", din cauza temperaturilor scazute.

Furnizarea de gaze catre unele companii a fost oprita, iar producatorii de energie termica au trecut la utilizarea combustibililor alternativi. Romania a importat in perioada respectiva mult mai multe gaze din Rusia, mai scumpe, pentru a face fata gerului.