"Noi invatam din asta (experienta Greciei - n.r.), adica ne uitam la Grecia si zicem: cand au adoptat euro a fost un proces de window dressing si au mai ajustat niste cifre ca sa se incadreze in criteriile de la Maastricht. Noi am invatat ceva din asta? Pana la urma mentinem aceleasi obiective pe care le aveam inainte de recesiune. Deci, lumea este in framantare, se schimba complet si noi ne mentinem proiectul de adoptare a euro in 2015. E mai putin naiv?", a declarat Negritoiu, intr-o editie speciala a emisiunii "Dupa 20 de ani" difuzata sambata de ProTV.

Directorul ING a respins categoric realismului datei de aderare 2015 propuse de autoritatile romane -"nici vorba", afirmand chiar ca nu mai vede rostul de a mentine programul de aderare la euro, desi intelege ratiunea autoritatilor.

"Cred ca nici asta nu mai are sens (ca Romania sa-si mai propuna aderarea - n.r.), dar eu stiu, inteleg de ce se mentine obiectivul, pentru ca el se mentine ca o ancora, ca sa nu zic sperietoare, pentru programele interne, pentru ca altfel, probabil, se intra in cheltuieli fara limita", a continuat Negritoiu.

Intrebat de ce ar trebui sa nu se mai vorbeasca despre programul de aderare, Negritoiu a sugerat ca o astfel de pozitie poate discredita, explicand ca nici state mai avansate din punct de vedere al convergetei nu mai discuta despre adoptarea monedei unice, in conditiile in care zona euro se afla in transformari, se redefineste si are evident nevoie de un alt act politic pentru a se decide extinderea.

El crede ca politicienii europeni realizeaza acum asceste probleme si a amintit ca inca de la adoptarea euro au existat critici ale proiectului, mai ales de peste ocean, care au spus ca sunt slabiciuni, nu este comparabil cu dolarul american.

Guvernul si Banca Nationala au decis, la inceputul lunii mai, sa mentina anul 2015 ca obiectiv de aderare la zona euro, ceea ce din punct de vedere tehnic nu inseamna neaparat data de 1 ianuarie. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus la acea data politicienilor din coalitia de guvernamant ca cel mai potrivit ar fi ca moneda nationala sa circule in paralel cu euro pana in decembrie 2015.

Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht (deficitul bugetar nu poate depasi 3% din PIB, datoria publica trebuie limitata sub 60% din PIB, iar inflatia sa nu depaseascan cu 1,5% media celor mai performante tari din zona euro) si sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un interval de plus-minus 15% fata de euro.

Citeste si

Masini nevazute pe sosele. 8 prototipuri pe care producatorii auto le-au pastrat doar pentru ei GALERIE FOTO