Presedintele a spus ca unul dintre cele mai controversate proiecte, cel de la Rosia Montana, "trebuie sa inceapa", pentru ca tara are nevoie de aur pe care sa-l duca la rezerva BNR pentru a se proteja de noi turbulente financiare.

In Romania vor mai fi deschise inca doua exploatari de aur, cu regii romanesti."Avem doua zacaminte: unul de 50 de tone si altul de 54 de tone de aur", a spus presedintele, fara a da alte detalii.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, a declarat ca exista o licenta de exploatare a aurului pentru perimetrul Certej, din judetul Hunedoara si, in procedura de avizare, o alta pentru Baita Craciunesti, el presupunand ca la acestea s-a referit seful statului in interviul acordat TVR, scrie Mediafax.

Basescu a precizat ca euro fluctueaza, in timp ce pretul aurului a crescut, fiind de 1.890 de dolari uncia, iar scopul sau, ca presedinte, este sa-si puna tara in siguranta. "Acum sustin proiectul mai mult ca oricand, nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Vedeti ce se intampla cu toate monedele - au probleme de stabilitate si probleme de depreciere.Eu vreau sa vad inceputa exploatarea", a spus presedintele.

Referindu-se la opozantii proiectului Rosia Montana, el a mentionat ca unii o fac "de dragul ecologiei", iar pe de alta parte sunt unii care se gandesc ca vor fi acoperite deficitele din bugetul de stat.

Rezerva de aur

Basescu a mai spus ca Romania are o rezerva de 103 tone de aur, pe care trebuie sa o ridice la 200 de tone. "Avem nevoie de acest aur pentru rezerva Bancii Nationale. Romania are acum 103 tone de aur in rezerva si cred ca din exploatare in teritoriul national ar trebui sa ne ridicam rezerva la cel putin 200 de tone in urmatorii ani. Vedeti ce volatile si nesigure sunt monedele. Ca sef de stat parca as vrea sa imi pun tara in siguranta. De aceea exploatarea trebuie sa inceapa. Cred ca Romania trebuie sa mareasca rezerva de aur pentru viitor", a spus Basescu.

El a mentionat ca stie ca in zona Rosia Montana sunt 300 de tone aur si 1.600 de tone de argint. Potrivit presedintelui, statul roman are o redeventa in proiect de 4%, deci 12 tone ar trebui sa revina gratis in rezerva BNR.

Traian Basescu a mentionat ca demararea proiectului inseamna si crearea de noi locuri de munca, ceea ce este foarte important.

Cine decide majorarea rezervei de aur a BNR

Banca Nationala va lua in discutie optiunea strategica exprimata de Traian Basescu cu privire la majorarea rezervei de aur in conditiile in care aurul revine peste tot in atentie odata de pietele financiare sunt extrem de tensionate, iar investitorii fug de hartii si cauta plasamente mai sigure.

"Pentru majorarea rezervei de aur este nevoie de minimum cinci voturi in Consiliul de Administratie", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, citat de Ziarul Financiar.

El a precizat ca atunci cand se va judeca optiunea strategica cu privire la aur lansata de presedinte, Consiliul de Administratie va lua in seama cateva criterii: "cel strategic, daca creste sau nu rezerva; cel economic, iar aici sunt cateva nuante foarte importante printre care ce fac celelalte banci centrale. Este semnificativ faptul ca SUA in dezbaterea internationala au pledat in anii trecuti ca bancile centrale sa-si restanga partea de active in aur din totalul rezervelor internationale, dar Fed (banca centrala a SUA) nu a vandut nicio tona de aur. Au facut-o altii. Pe de alta parte, au fost mai multe banci centrale importante care si-au pastrat rezerva de aur, cum au fost cele din Germania, Olanda sau Franta. Al treilea criteriu este cel financiar, respectiv cat va fi pretul aurului la momentul achizitiei, dar in special in perspectiva. Apare si al patrulea criteriu, tehnic - cat din rezerva BNR o tii in tara si cat o duci la alte banci centrale din lume."

Conducerea executiva este asigurata de Mugur Isarescu, guvernator al BNR, Florin Georgescu, prim viceguvernator, si viceguvernatorii Bogdan Olteanu si Cristian Popa, potrivit site-ului BNR.

Ceilalti cinci membri ai Consiliului de Administratie sunt: prof. Universitar Marin Dinu, prof. univ.Nicolae Danila, prof. univ. Virgiliu Stoenescu, conferentiar universitar Agnes Nagy si Napoleon Pop.

Cei noua membri au fost numiti in octombrie 2009 de Parlament pentru un mandat de 5 ani.